Pismo stiglo u FIFA i UEFA: Fudbalski savezi sa Bliskog istoka traže isključenje Izraela

Zahtev je napisao princ Ali bin Al Husein

08.02.2024. 17:36
  • Podeli:
fudbalska reprezentacija izraela, izrael - 7 nov 2024 - profimedia (1)-65ba4afda3ce1.webp Foto: Profimedia

Grupa fudbalskih saveza sa Bliskog istoka zatražila je od FIFA da zabrane Izraelu učešće na svim međunarodnim takmičenjima, zbog rata protiv Hamasa u Gazi, navodi se u pismu koje je na uvid imao "Skaj njuz".

Međutim, Izraelski fudbalski savez je pozvao FIFA da politiku drži dalje od sporta i dozvoli im da nastave da pokušavaju da se kvalifikuju na EURO 2024.

Generalni sekretar UEFA Teodor Teodoridis rekao je da kuća koju predstavlja nije imala "takvu diskusiju ili takvu nameru" da isključi izraelske timove iz takmičenja. Ali, odluku na te teme donosi Izvršni komitet izabranih zvaničnika.

Ponudu za proterivanje fudbalera Izraela predvodi princ Ali bin Al Husein, polubrat jordanskog kralja Abdulaha Drugog, u ulozi predsednika Fudbalske federacije zapadne Azije.

Ta grupa od 12 nacija takođe uključuje FS Palestine, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsednik Jordanske fudbalske federacije Princ Ali napisao je: 

"Mi, Zapadnoazijske fudbalske federacije, uključujući sve njene članice, pozivamo FIFA, fudbalske konfederacije i asocijacije članice da nam se pridruže u zauzimanju odlučnog stava protiv zločina počinjenih u Palestini i ratnih zločina u Gazi, osudom ubijanja nevinih civila uključujući igrače, trenere, sudije i službena lica, uništavanje fudbalske infrastrukture i zauzimanje jedinstvenog fronta u izolaciji Izraelskog fudbalskog saveza od svih aktivnosti u vezi sa fudbalom sve dok ovi akti agresije ne prestanu".

Izrael čestita Jordanu

Izraelski FA pozvao je fudbalske vlasti da odbiju ponudu za njihovu zabranu, ali je pružio maslinovu grančicu u znak mira poželevši Jordanu sreću u svom prvom pojavljivanju u finalu Kupa Azije u subotu protiv Katara.

"Verujem da FIFA neće mešati politiku u fudbal“, rekao je izvršni direktor izraelske fudbalske federacije Niv Goldštajn za "Skaj njuz". "Mi smo protiv uključivanja političara u fudbal i uplitanja u politička pitanja u sportu. Fokusirani smo samo na fudbalska pitanja i naš san je da se kvalifikujemo za Evropsko prvenstvo 2024. i radujem se miru u svetu".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()