Pogled ka Evropskom prvenstvu 2024: Plasman Orlova zavisiće od srpskog mentaliteta, ali to nije sve

Šta je realnost Srbije na takmičenju u Nemačkoj?

05.01.2024. 20:00
  • Podeli:
Fudbaleri Srbije_FSS-1669540192567.webp Foto: FS Srbije

Krenuli su najbolji fudbaleri Srbije, pod vođstvom selektora Dragana Stojkovića, plasmanom na Svetsko prvenstvo 2022 da krče, svoj, put ka novim stranicama istorije. Podbacili su već u grupi prošle jeseni u Kataru, pa su se posle zimskog oporavka vratili jači u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. 

Nisu ni tamo mogli da se pohvale igrom, ali jesu uspeli da, prvi put, odvedu samostalnu Srbiju među učesnike EURA i godinu za sobom, 2023. go0dinu, s pravom nazovu uspešnom. 

O tome ko i šta Orlove čeka na Evropskom prvenstvu razgovarali smo sa novinarom "Večernjih novosti" Nedeljkom Iljukićem, koji većinu vremena, u svojoj višedecenijskoj karijeri u sportskoj rubrici, prati fudbal. 

Svima je jasno da je plasman na dva vezana velika takmičenja zaredom veliki uspeh, ali zbog čega je ovaj na Evropsko prvenstvo ipak "malo" značajniji?

"Odlazak na Evropsko prvenstvo je značajan zbog toga što nas nije bilo na skupu najboljih evropskih selekcija od onog koje se igralo u Belgiji i Holandiji 2000. godine. Izuzetno dug period je 24 godine. Od tada smo promenili mnogo selektora i generacija fudbalera koji su igrali u nacionalnom dresu. Sama činjenica da smo se posle toliko vramena plasirali i to prvi put pod imenom Srbija je nešto što je najznačajnije u ovom trenutku", rekao je Nedeljko Iljukić u razgovoru za UNU i dodaje da se, kao svaki ljubitelj fudbala, raduje prvenstvu Evrope koje se igra od 14. juna do 14. jula širom Nemačke. 

Foto: Privatna arhiva/Nedeljko Iljukić

Kakve je protivnike u grupi dobila Srbija na žrebu u Nionu?

"Za razliku od žrebova za neka prethodna takmičenja mislim da smo ovog puta bili miljenici sreće. Engleska, finalista prethodnog prvenstva Evrope, je sigurno najjača u grupi. Oni će sigurno u Nemačkoj želeti da nadoknade duševni bol koji nose četiri godine i poraza od Italije. Ostali rivali su timovi sa kojima možemo da igramo i da se nadigravamo. Sa Slovencima smo se sastali na poslednjem prvenstvu Evrope i odigrali čuveni, uzbudljivi, remi. Dok nam je Danska, uslovno rečeno, moralni dužnik jer je 1992. godine otišla na EURO umesto Jugoslavije, koja je izborila mesto na EP, ali joj je nastup u zadnji čas, na aerodromskoj pisti u Stokholmu, uskraćen zbog sankcija UN. Danci su tada, ni krivi ni dužni, osvojili prvo mesto. U ovoj grupi osnovni cilj Srbije je da se plasira u sledeću rundu takmičenja".  

I sa autsajderom grupa je najjača

Koja je grupa po Vama najteža?

"Kad se gleda na papiru sigurno je to B grupa, u kojoj su Španija, Hrvatska, Italija i Albanija. Hrvati su standardni učesnici velikih takmičenja, a pored toga su reprezentacija koja je u svakom trenutku spremna za neki korak više. O Špancima nije potrebno trošiti mnogo reči. Italijani, koji su posle osvajanja poslednjeg EP nestali sa fudbalske mape sveta, sigurno će hteti dobrim rezultatom da nadoknade sve ono što su bila očekivanja pa razočaranja njihovih navijača. Albanija samo deluje kao autsajder, ali i sa njima je ova grupa najjača".

Foto: AP Photo/Martin Meissner/Tanjug

Da li je favorit za osvajanje u toj grupi B ili se ipak krije u nekom drugom društvu?

"Englezi su jedan od većih favorita za osvajanje pehara. Tu su sigurno Holanđani i Španci, dok Nemce ne vidim kao favorite iako su domaćini ovog puta".

Ronaldov labudov ples

Ko bi mogao da bude najveća zvezda prvenstva u Nemačkoj?

"Lično bih voleo da to bude Aleksandar Mitrović kao igrač, a da Piksi Stojković kao selektor bude otkrovenje Evrope. Milsim da će Kristijano Ronaldo pokušati da odigra svoj labudov ples, poslednji čin na zalasku fudbalske karijere. Pokušaće da dokaže još jednu klasu na terenu. Bez sumnje sve oči će biti usmerene ka novoj zvezdi Engleske i Real Madrida Džud Belingamu. Da ne zaboravimo da Francuzi dolaze sa Kilijanom Mbapeom. Biće to plejada vrhunskih fudbalera koji će želeti da odigraju najbolje za svoj nacionalne timove. Važan je i podatak da se prvenstvo igra pred prelazni rok i sve igrače će gledati nebrojano skauta svaki dan. Očekujem, zbog svega toga, da će ovo biti jedan od boljih šampionata poslednjih decenija".

Foto: Reuters

Nijedna selekcija na svetu više nije laka za Nemce

Zašto ne verujete u Nemačku, koja istina igra kod kuće, ali ne igra dobro u poslednje vreme?

"Selekcija Nemačke je poslednjih deset godina u ozbiljnom padu. Desio im se loš Mundijal u Brazilu 2014, a četiri godine pre toga u Južnoafričkoj republici kao da ih je selekcija Srbije, pod vođstvom pokojnog selektora Radomira Antića, na neki način načela. I njihovu samouverenost i njihovo shvatanje fudbala. Probijanje te njihove čuvene 'pancer divizije' bio je upravo taj Mundijal 2010. Pritisak na Nemce će sada biti dosta veći, jer igraju kod kuće. Nijedna selekcija na svetu više nije laka za Nemce. Tako da ih čeka ozbiljan posao. Naročito što u eri VAR tehnologije ne mogu da računaju ni na pomoć sudija kao domaćini takmičenja. Jedino može da ih pogura atmosfera sa tribina, jer su poznati kao dobri navijači".

Šta je realnost Srbije na takmičenju u Nemačkoj?

"Naša realnost je u skladu sa našim mogućnostima. Imamo neki tipičan mentalitet da protiv najjačih selekcija na velikim takmičenjima odigramo po pravilu najbolji fudbal. Ako je verovati selektoru dovoljno je da na ovom prvenstvu svi budu zdravi, pa da sa tim očekujemo neki iskorak dalje - plasman u drugi krug. Na osnovu toga je dobro što meč sa Engleskom Srbija igra na početku na takmičenju. Od tog rezultata dosta zavisi šta nam sledi protiv Slovenije i Danske u Minhenu". 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()