Srbija i Albanija zajedno organizuju Euro 2027. godine

Rok za podnošenje kandidatura istekao je, a jedini zajednički predlog stigao je od Beograda i Tirane

27.09.2024. 11:35
  • Podeli:
UEFA foto Profimedia-640339cca336b.webp Foto: Profimedia

Srbija i Albanija zajednički organizuju Evropsko prvenstvo za mlade do 21 godine 2027. godine.

Rok za podnošenje kandidatura istekao je, a jedini zajednički predlog stigao je od Beograda i Tirane. Kako je saopštila UEFA, prenosi "AP", Belgija i Turska, koje su ranije najavile svoje kandidature, povukle su se iz trke, ostavljajući Srbiju i Albaniju kao jedine kandidate za domaćine ovog prestižnog turnira.

Konačna odluka o domaćinstvu biće doneta 16. decembra na sastanku Izvršnog komiteta UEFA, ali sve ukazuje na to da će Beograd i Tirana dobiti priliku da organizuju šampionat za 16 reprezentacija.

Ovaj revolucionarni projekat nosi snažnu političku poruku, jer dve zemlje, koje su kroz istoriju bile u konfliktu, sada žele da fudbalom prevaziđu tenzije i grade mostove saradnje. „To je 100 odsto fudbalski projekat sa veoma dobrom političkom porukom koju možemo da prenesemo“, izjavio je Armand Duka, predsednik Fudbalskog saveza Albanije i potpredsednik UEFA.

Na turniru će biti odigrana 31 utakmica na osa, stadiona – u Srbiji će se mečevi igrati na novim stadionima u Zaječaru, Leskovcu i Loznici, kao i na stadionima Crvene zvezde i Partizana, dok je u planu i završetak Nacionalnog stadiona. U Albaniji, turnir će biti održan na modernim stadionima u Tirani i Elbasanu.

Ovaj poduhvat dolazi u trenutku kada su odnosi između Srbije i Albanije u fokusu evropske sportske javnosti, a dodatni znak jačanja saradnje je i činjenica da će UEFA kongresi sledeće godine biti održani u Beogradu i Tirani.

Evropsko prvenstvo U-21 2027. godine biće prilika da fudbal postane simbol pomirenja i saradnje između dve nacije koje su kroz sport našle zajednički jezik.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()