Sudar titana u polufinalu Lige šampiona: Bajern i Real u borbi za finale

Utakmica počinje u 21.00 čas

30.04.2024. 08:07
  • Podeli:
anceloti tuhel-66308aa136b02.webp Foto: AP Photo/Jon Super/Tanjug/Tom Weller/dpa via AP

Fudbaleri Bajerna ugostiće Real u prvom meču polufinala Lige šampiona. Utakmica počinje u 21.00 čas.

Real u meč ulazi kao favorit za prolaz dalje, ali i za osvajanje čitavog takmičenja, dok će Bajern pokušati da iskoristi dobru formu u završnici sezone i ostane u trci za osvajanje jedinog trofeja koji ime je ostao u opticaju.

Obe ekipe su beležile odlične rezultate u prethodnom periodu, što je uz obostranu istoriju uspeha u elitnom evropskom takmičenju i ogroman kvalitet bilo dovoljno da ovaj dvomeč privuče više pažnje od susreta PSŽ-a i Borusije iz Dortmunda.

Real će pokušati da nastavi pohod ka povratku "ušatog pehara" u svoje vitrine nakon godinu dana, dok se Bavarci nadaju prvom finalu nakon 2020. godine kada su savladali PSŽ - potencijalnog rivala u finalu i ove sezone.

Ono što bi moglo da utiče na kvalitet susreta, makar kada je prvi duel u pitanju, jeste veliki broj lakših i težih povreda na obe strane, te je pitanje u kakvim će sastavima ekipe izaći na teren "Alijanc arene".

Snaga Anćelotijeve obrve

Nakon izbacivanja Mančester sitija u četvrtfinalu posle boljeg izvođenja penala, deluje da je Real učinio najteži deo posla na putu do 15. titule prvaka Evrope.

Tim Pepa Gvardiole je važio za najvećeg favorita za osvajanje takmičenja i bio je bolji rival tokom 210 minuta igre u dvomeču, makar kada se u obzir uzme statistika i estetski utisak.

Bio je Siti u prednosti i nakon prve serije penala, ali sve je bilo uzalud. I ogroman posed lopte i desetine šuteva ka neverovatnom Lunjinu i viktorije ispred protivničkog šesnaesterca u revanšu. Real je ponovo pronašao način da pobedi.

"Kraljevski klub" bio je u podređenom položaju i tokom većeg dela dvomeča sa Lajpcigom u osmini finala, ali je pokazao da igra verovatno najefikasniji fudbal kada se uzme u obzir odnos napravljenih i iskorišćenih šansi.

Kao da je Anćelotijevo karakteristično podizanje obrve sve što je potrebno kako bi se Real nakratko uozbiljio, odigrao tačno onoliko koliko mu je potrebno da prođe dalje i ostavio rivala da žali za propuštenim šansama.

Real će protiv Bajerna igrati rekordno 32. polufinale Lige šampiona i pokušaće da se plasira u svoje 17. finale, što bi takođe bio novi rekord.

Madriđani će u prvi meč ući bez Tiba Kurtoe koji je ponovo počeo da trenira, ali još uvek nije spreman za povratak na teren, naročito ne u ovako bitnom trenutku.

Osim njega, duel će propustiti i Dani Karvahal zbog žutih kartona, kao i David Alaba zbog povrede kolena, dok je Rodrigo pod znakom pitanja.

Tuhelov oproštaj ili blef nalik Ćaviju

Kada je Bajern izgubio u prvom meču osmine finala protiv Lacija, delovalo je da je sezona za Bavarce u potpunosti izgubljena.

Titula Leverkuzena u Bundesligi se već nazirala, takmičenje u kupu je bilo okončano ranim ispadanjem, a Tomas Tuhel je najavio svoj odlazak sa mesta stručnog štaba nakon neispunjenih očekivanja.

Sezona za zaborav najtrofejnijeg nemačkog kluba i navijača koji su navikli na uspeh.

Ipak, pobedom nad Lacijom u drugom meču počela je misija spasavanja onoga što se spasti može, a to je nada u osvajanje sedmog trofeja namenjenog prvaku Evrope.

Nakon remija u Londonu protiv Arsenala, Tuhel je fenomenalno taktički pripremio revanš u kom je njegova ekipa u potpunosti neutralisala vihorna krila "tobdžija", što je recept koji će morati ponovo da iskoristi protiv Reala.

Pokazao je tako Bajern da zna da se brani i odigra meč na rezultat, a kada u napadu imate Harija Kejna, protivnički defanzivci uvek moraju biti na oprezu.

Bavarci će protiv Madriđana igrati svoje 20. polufinale i boriće se za ulaz u 12. finale u istoriji kluba.

Međutim, ogroman problem za Tuhela u pripremi meča predstavljaće veliki broj povreda. Konrad Lajmer, Matijas de Liht i Kingsli Koman bi trebalo da propuste prvi susret, dok su Džamal Musijala, Liroj Sane, Dajot Upamekano i Serž Gnabri pod znakom pitanja.

Međusobni susreti

Bajern i Real su do sada odigrali čak 26 mečeva u okviru Lige šampiona, što njihovo rivalstvo čini najvećim u istoriji takmičenja.

Ne postoje dve ekipe koje su se više puta sastajale od današnjih rivala, a čak 14 od tih 26 susreta odigrano je u polufinalima. Ono što je zanimljivo jeste da se rivali nikada nisu sastali u finalu.

U dosadašnjim polufinalnim okršajima Bajern je bio uspešniji i prošao je dalje u četiri navrata, dok je Real tri puta preko nemačkog giganta stizao do finala. Međutim, Madriđani su bili uspešniji u prethodna dva polufinala.

Real je za nijansu bolji u ukupnom skoru sa 12 pobeda, dok Bajern ima 11, uz tri meča koja su završena nerešenim rezultatom.

Na meču dva rivala iz 2007. godine postignut je i najbrži gol u istoriji takmičenja. Tada je Roj Makaj na utakmici osmine finala u Minhenu nakon samo deset sekundi matirao Ikera Kasiljasa i postavio rekord koji i dalje nije oboren.

Poslednji duel dva tima odigran je pre gotovo pet godina u okviru Internacionalnog kupa šampiona. Bajern je pobedio sa 3:1, a golove na tom meču postigli su između ostalih Gnabri i Rodrigo koji bi, ukoliko budu zdravi, mogli ponovo da imaju veliki uticaj na ishod dvomeča.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()