U Kataru su svi stadioni u radijusu od 50 kilometara

Svetsko prvenstvo u fudbalu igra se na osam terena, što je minimum još od 1978.

16.11.2022. 10:49
  • Podeli:
Katar 2022 _FIFA-1667114552986.webp Foto: FIFA

Mundijal u Kataru je po mnogo čemu jedinstven, a jedan od faktora koji ga razdvaja od svih prethodnih je i podatak da će se utakmice igrati na osam stadiona u krugu od svega 50 kilometara.

Ujedno, to je najmanji broj stadiona na kojem se igra turnir još od Argentine 1978. godine, gde se igralo na šest stadiona.

Pre četiri glodine u Rusiji igralo se na osam u Brazilu igralo se na 12 stadiona, u Južnoj Africi na 10, a u Nemačkoj 2006. godine na 12 stadiona.

Prvi put na svim stadionima igraće se bar jedan meč nokaut faze, a zanimljivo većina stadiona biće "rasformirana" posle Mundijala ili će im biti promenjena svrha.

Stadion Lusail - najveći, kapaciteta 80.000 mesta, na njemu će se igrati meč Srbija - Brazil, još pet utakmica grupne faze, po jedan meč osmine finala, četvrtfinala, polufinala i finale. Njegov dizajn inspirisan je svetlošću fenjera i tradicijom arapskog i islamskog sveta, a posle Mundijala na njemu će "nastati" mali grad u koe će biti škole, prodavnice, bolnice.

Stadion Al Bajt - kapaciteta 60.000, dobio je ime po šatorima koji su koristili nomadski narodi u Kataru, a na njemu će se odigrati šest utakmica grupne faze, uključujući i prvi meč između Katara i Ekvadora, kao i po jedan meč osmine finalaaa, četvrtfinala i polufinala.

Međunarodni stadion Kalifa - (45.416) je najstariji u Kataru, a potpuno je renoviran za Mundijal. Na njemu se igralo Svetsko klupsko prvenstvo 2019. godine kada je Liverpul osvojio titulu, a biće domaćin šest utakmica grupne faze, jednog meča osmine finala i meča za treće mesto.

Stadion Ahmad Bin Ali - (44.740) izgrađen je na lokaciji istoimenog starog stadiona, na ivici pustinje, pa ga zovu i Vrata pustinje. Na njemu će se igrati šest utakmica grupne faze i jedan meč osmine finala.

Stadion Al Džanub - (40.000) smešten je u gradu Al Vakra, južno od Dohe, poznat po ronjenju bisera i ribolovu i tradicionalni čamci bili su inspiracija za izgled stadiona.
Na njemu će Srbija igrati protiv Kameruna, plus još pet utakmica grupne faze i jedan meč osmine finala.

Stadion 974 - (40.000) inspirisan je svetskom trgovinom i pomorstvom Katara. Broj 974 je pozivni za Katar, kao i broj od koliko je brodskih kontejnera sastavljen. Posle turnira, stadion će biti potpuno demontiran. Na njemu će se igrati meč Srbija -Švajcarska, još pet utakmica grupne faze i jedan duel osmine finala.

Stadion Al Thumama - (40.000) - smešten je 12 km južno od Dohe, a njegov kružni oblik simbolizuje tradicionalnu kapu koju su nosili muškarci i dečaci na Bliskom istoku. Kapa simbolizuje mladost Katara, odrastenje i trenutak kada dečak postaje mjuškarac. Nakon Mundijala kapacitet stadiona biće smanjen za 20.000 meesta. Na njemu će igrati šest utakmica grupne faze i po jdan meč osmine finala i četvrtfinala.

Edukejšn siti stadion - (45.300) - nalazi se u središtu Univerziteta i takođe će psole Mundijala smanjiti kapacitet za 20.000. Biće domaćin šest utakmica grupne faze i po jednom meču osmine finala i četvrtfinala.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()