UEFA: Marčinjak sudi u Istanbulu

Utvrđeno je da poljski sudija nije imao veze sa desničarskim pokretom koji je organizovao skup

02.06.2023. 20:55
  • Podeli:
Tan2023-06-0212491043_5 šimon marčinjak AP PhotoRui Vieira-647a39f3b238c.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Rui Vieira

UEFA je potvrdila danas da će Poljak Šimon Marčinjak suditi finale Lige šampiona, nakon što se izvinio jer je govorio na događaju povezanim sa desničarskim političarem.

UEFA je saopštila da je prihvatila sudijina „duboka izvinjenja i pojašnjenja”, a da je zatim i varšavska grupa za borbu protiv rasizma "Nikad više" tražila da Marčinjaku ostane finale Lige šampiona, koje će Mančester siti i Inter igrati u nedelju 10. juna u Istanbulu.

Ta grupa je u četvrtak obavestila UEFA-u da je sudija govorio na jednom skupu u čijoj je organizaciji, između ostalih, bio i poljski desničar Slavomir Mencena i od Marčinjaka zatražila da se odmah ogradi od krajnje desnih političara i toksične politike krajnje desnice.

"Želim da izrazim najdublje izvinjenje zbog mog učešća ili bilo kakve štete koju je to moglo da izazove", naveo je Marčinjak u saopštenju koje je objavila UEFA.

On je dodao da je bio potpuno nesvestan veze sa liderom desničarske partije.

"Nisam znao da je konferencija u vezi sa poljskim ekstremističkim desničarskim pokretom. Da sam to znao, kategorički bih odbio poziv. Izvući ću pouke iz ovog iskustva i osigurati da se takvi propusti u rasuđivanju ne dogode u budućnosti", rekao je Marčinjak.

Marčinjak je jedan od najboljih svetskih fudbalskih sudija, a sudio je finale prošlogodošnjeg finala Svetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske. Takođe, sudio je i na Mundijalu 2018. godine i Evropskom prvenstvu 2016. godine, kao i u brojnim utakmicama evropskih klupskih takmičenja u prethodnim sezonama.

On je sinoć putem Instagrama rekao da se ”jasno i snažno ograđuje od bilo kakvih radikalnih, rasističkih ili antisemtiskih stavova, izjava ili ponašanja”.

Takođe, Vlada Poljske je podržala Marčinjaka. U njegovu odbranu stao je poljski ministar sporta Kamil Bortničuk, koji je u pismu  UEFA napisao da govor sudije na jednom skupu „nema nikakve veze sa politikom” i da se radi o štetnoj manipulaciji povezivati sudiju sa političarem Slavomirom Mencenom.

On je rekao da je sudija održao 45-minutni govor isključivo poslovnog i motivacionog karaktera i da nije imao kontakt sa Mencenom. Mencen je lider populističke partije Konfederacija koja je optužena za promovisanje antisemitskih, seksističkih i homofobnih stavova.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()