Uprkos apelima Baskijci ne ćute na stadionima: Zvižduke uživo slušao i kralj Španije

Na stadionu u Sevilji bilo je 30.000 navijača Bilbaa

07.04.2024. 15:34
  • Podeli:
bilbao reuters-661259bc61930.webp Foto: Reuters

Atletik Bilbao je osvojio Kup kralja prvi put posle četiri decenije, a Baskijci su uprkos slavlju finalnu utakmicu iskoristili za demonstraciju netrpeljivosti prema državi u kojoj žive - Španiji.

Iako Baskijci u Španiji imaju visok stepen autonomije i pravo na jezik, mnogima to nije dovoljno i ne priznaju Španiju kao državu.

Kada je pre utakmice puštena španska himna 30.000 ljudi, na krcatom stadionu, u Sevilji je pozdravilo zvižducima i uzvicima negodovanja. To je videla i čula cela zemlja, a lično i španski kralj Felipe VI koji je sedeo u loži.

Atletik Bilbao je dan ranije zamolio navijače da ne zvižde himni, ali to nije imalo nikakvog efekta pa je napravljena ista atmosfera kao u finalima Kupa 2009., 2012. i 2015. godine kada je publika iz Baskije bila na stadionu.

Baskijci su inače druga najuspješnija ekipa u istoriji španskog kupa, a protiv Majorke su ovaj pehar osvojili čak 24. put.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()