Embolo doneo slavlje Švajcarcima protiv Kameruna

U prilično sporoj utakmici jedini gol je dao rođeni Kamerunac koji od 2014. godine ima švajcarsko državljanstvo

24.11.2022. 12:56
  • Podeli:
Kamerun Švajcarska 1-1669287248693.webp Foto: AP Photo/Petr Josek/Tanjug

Na stadionu "Al Džanub" Švajcarska i Kamerun su odigrali najsporiju, a samim tim i najmanje zabavnu, utakmicu na Svetskom prvenstvu. Tri boda su otišla evropskim favoritima, golom Brila Emboloa, igrača koji je rođen u Jaundeu, ali ne može se reći da su Švajcarci bili nedodirljivi ili mnogo bolji od Afrikanaca koje je koncentracija, u drugom poluvremenu, napuštala - 1:0 (0:0).

Obe ekipe su ušle u meč oprezno, ali sa namerom da pokušaju što ranije da dođu do prednosti. Švajcarci su imali inicijativu i mnogo veći posed lopte, Kamerunci su čekali kontru ili prekid... Dok su Sajdžije htele nešto da učine na iskustvo, Neukrotivi lavovi su igrali na hrabrost i srce.

Prvo uzbuđenje, upravo iz kontre, priredili su igrači Kameruna u 10. minutu kada su došli pred gol Švajcarske. Vodio je loptu sa leve strane Toko Ekambi, šutnuo u okvir gola, ali je golman odbranio. Na odbijenu loptu naleteo je Mbeuma i volejem sa devet metara poslao loptu u publiku. 

Šupo Moting je imao novu priliku za Kamerun pet minuta kasnije, kada je iz nove kontre, posle ukradene lopte na centru terena, stigao u kazneni prostor Švajcarske, ali ne samo što je promašio, nego se ispostavilo da gol, i da ga je bilo, ne bi bio priznat jer je bilo opasne igre na sredini terena kada je akcija počela. 

Afrikanci pokazuju da nisu nimalo lak protivnik. Švajcarci se ne otvaraju često jer i kad pokušaju da organizuju nešto otvoreniju igru Kamerunci priprete i nateraju ih da se vrate u "dosadnu igru". 

Kamerunci su imali još jednu priliku pred golom Somera. Igrao se 30. minut kada je odigrana akcija po desnoj strani koju je završio Hongla lošim šutom i dobrom odbranom golmana Švajcarske. Imali su potom i korner, što nije bila pretnja za gol Somera. 

Prvo poluvreme je produženo, svega, dva minuta. U poslednjim sekundama Kamerun je imao prekid, odnosno slobodan udarac sa 20 metara posle kog je lopta stigla do ruku čuvara mreže protivnika. 

Pauza je bila preko potrebna i igračima i publici. 

Samo što su se vratili iz svlačionice na teren Švajcarci su zatresli mrežu i golom rođenog Kamerunca Emboloa došli do prednosti koja je donela olakšanje. 

Sve se dogodilo u 48. minutu kada je akcija krenula po desnoj strani, centaršut Šaćirija do ivice peterca, gde se našao Bril Embolo i rutinski savladao Onanu za 1:0.

Kamerunci su pali posle primljenog gola, ali je u 58. minutu Šupo Moting bio u prilici da ugrozi gol Švajcaraca samo da je imao podršku saigrača. Napadač Bajerna je sve uradio sam, savladao je i odbranu, ali nije imao kome da doda pa je pokušao da šutira i iznudio samo korner. 

Švajcarska je imala priliku, posle dobre akcije i novog centaršuta, u 68. minutu. Vargas je šutirao na prvu, ali je Onanu odličnom intervencijom spasao gol Kameruna. Malo je falilo da posle izvedenog kornera, koji su dobile Sajdžije, Frank Angis postigne autogol u nameri da skine zicer Emboloa. 

Međutim, u 71. minutu selektor Švajcarske se odlučio da promeni ceo napad. Izveo je Emboloa, Šaćirija i Soua, pa uveo Seferovića, Okafora i Fraja. Dva minuta kasnije trostruku izmenu napravio je Songo, selektor Kameruna Hongla je zamenio Ondua, Šupoa Motinga Vensan Abubakar, a Tokoa Ekambija Enduku.

Nije se ništa postiglo ovim izmenama, osim što je Kamerun delovao neorganizovanije. 

Ove dve selekcije su u grupi sa Srbijom i Brazilom, koji premijerni nastup na Svetskom prvenstvu imaju večeras od 20 časova u međusobnom susretu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()