Francuzi nadigrali Australiju, Žiru došao do istorijskog rekorda

Australijanci su poveli, ali posle toga je na terenu postojala samo jedna ekipa

Autor: Marin Šarec
22.11.2022. 22:23
  • Podeli:
Olivier Giroud goal 2_Reuters-1669147651299.webp Foto: Reuters

Francuska je u odbranu titule prvaka sveta krenula zasluženom pobedom nad Australijom na stadionu "Al Janoub". U slavlju 4:1 dva gola postigao je Olivie Žiru koji se time izjednačio s Tjerijem Anrijem na vrhu liste najboljih strelaca Trikolora sa postignutim 51 pogotkom za reprezentaciju. Australijanci su čak poveli u početnim minutama duela, ali sve posle toga pripalo je timu Didijea Dešama

Svetski prvaci su utakmicu otvorili demonstracijom brzine i sile Mbapea i Dembelea koji su odmah počeli da prave dar-mar na polovini Australijanaca. Ali, brzo su leteći Francuzi prizemljeni, u 9. minutu Kenguri su odigrali dobru akciju po desnoj strani, Leki je driblingom prevario Lukasa Ernandeza i poslao paralelnu loptu na visinu peterca. Na suprotnoj strani kaznenog prostora usamljen je bio Kreg Gudvin i zakucao loptu pod prečku za šokantno vodstvo Australije - 1:0.

Uz to su Francuzi suočeni sa još jednom brigom, Lukas Ernandez se povredio prilikom pokušaja da zaustavi Lekea pa je morao iz igre, zamenio ga je brat Teo Ernandez.

Primljeni gol uzdrmao je ekipu Didijea Dešama, zamalo ih je u 22. minutu dodatno šokirao Djuk čiji je snažan udarac prohujao pored gola Francuske.

U 27. minutu Trikolori su se, gotovo iz ničega, vratili u utakmicu, odlično ubacivanje sa leve strane poslao je igrač koji je tek ušao u igru Teo Ernandez, Adrien Rabiot je bio sam pred golom i glavom je poslao loptu u mrežu za izjednačenje - 1:1.

Bio je to ključni trenutak utakmice, svetski prvaci su odmah pojačali ritam i vrlo brzo preokrenuli rezultat. Poigravala se u 32. minutu odbrana Australije na desnoj strani, Rabiot je oduzeo loptu i uz pomoć Mbapea došao u priliku da asistira za 36-godišnjeg Žirua koji nije imao težak zadatak. Branoci titule prvaka poveli su sa 2:1, a napadač Milana postao je najstariji strelac Francuske na svetskim prvenstvima, bio mu je ovo 50. gol u reprezentativnom dresu. 

Imali su Francuzi do poluvremena još nekoliko dobrih situacija pred golom Australije, ali nedostajalo im je mirnoće i preciznosti. Protivnici su dugo čekali na priliku da ugroze Ljorisa, a onda su u prvom od šest minuta sudijske nadoknade zamalo izjednačili. Mek Gri je sa leve strane ubacio loptu pred golom, Irvin je glavom poslao loptu i pogodio prečku.

Drugo poluvreme atraktivnim je pokušajem otvorio Žiru, igrao se 50. minut kada je na ubačaj Tea Ernandeza sjajnim makazicama poslao loptu pored gola. 

Pritisak Trikolora porastao je posle sat vremena igre, stalno su kružili oko odbrane Australijanaca koji su se povukli u gusti blok. Inicijativa se isplatila u 67. minuti, najpre je udarac Grizmana sa linije gola odbio Behič, a u nastavku akcije prošla je kombinacija dvojice neuhvatljivih krila Francuske. Dembele je sa desne strane levom nogom ubacio na glavu Mbapea koji pogađa za 3:1.

Vrlo brzo Francuska je otišla na 4:1, Mbape je u 71. minutu bio asistent sa leve strane, Žiru je glavom sa pet metara postigao drugi pogodak na utakmici i izjednačio se sa legendarnim Anrijem. 

Moglo je do kraja utakmice da bude još golova za Francusku, nekoliko dobrih reakcija imao je golman Australije Metju Rijan. Pobednik je odavno bio odlučen, Trikolori su uprkos svim problemima sa povredama pobednički krenuli u obranu naslova prvaka sveta. 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()