Hrvatska nadigrala Kanadu sa dva gola Kramarića

Kanađani su poveli, ali Hrvatska je pokazala klasu i došla do prve pobede na SP

27.11.2022. 20:16
  • Podeli:

Hrvatska je pobedila Kanadu 4:1 u 2. kolu SP u Kataru pa je preuzela prvo mesto u grupi F. Na Khalifa International stadionu u Dohi Hrvatska reprezentacija je bila za klasu bolja od Kanađana uprkos tome što se rano našla u rezultatskom zaostatku. Dva je pogotka postigao Andrej Kramarić, po jednom su strelci bili Marko Livaja i Lovro Majer, a vrlo dobru partiju odigrao je Mateo Kovačić koji je učestvovao u brojnim akcijama Hrvatske reprezentacije.

Tek je krenuo drugi minut, a Hrvatska se našla u rezultatskom zaostatku. Kanadski golman Milan Borjan je ispucao loptu na sredinu terena gde je Larin bio sam i primio loptu. Odigrao je desno za Bučanana koji je krenuo napred, imao je vremena da se namesti na centaršut i pronašao brzog Alfonsa Dejvisa koji je iskoristio slabo kretanje i postavljanje Juranovića pa je glavom poslao loptu pored Livakovića za iznenađujuće vođstvo Kanade.

Nije moglo gore da poćne za Hrvatsku, hvatanje zaostatka protiv ekipe koja je vrlo dobra u tranziciji uvek je rizičan zadatak. Uspeli su igrači Zlatka Dalića da preuzmu kontrolu nad loptom, imali prostora za igru i prvu konkretniju priliku kreirali u 22. minuti. Kovačić je prodorom osvojio dosta prostora pa je gurnuo loptu za Livaju koji u raskoraku nije mogao najbolje da je zahvati pa je Borjan upisao prvu odbranu.

U 26. minutu hrvatski navijači dobili su razlog za slavlje, Brozović je odlično pronašao Livaju na polovini Kanade, igrač Hajduka je odmah dodao Kramariću koji je pobegao odbrani, minijaturom prevario dvojicu protivnika i pogodio mrežu. Ipak je sviran ofsajd, pogodak je poništen jer je Livaja bio u zabranjenoj poziciji kada ga je pronašao Brozović.

I dalje je Hrvatska bili bolja ekipa, odbrana Kanade je bila pod stalnim pritiskom, a nova prilika stigla je u 35. minuti kada je Kovačić opet pronašao Livaju koji je sad šutirao znatno bolje, ali Borjan je iznova bio efikasan na golu.

Pritisak Hrvatske se isplatio samo minut kasnije, Kovačić je prihvatio loptu odbijenu od odbrane Kanade, video Perišića koji odmah dodaje Andreji Kramariću, a ovaj precizno pogađa suprotni ugao za zasluženih 1:1.

Nastavila je Hrvatska da igra kako zna i do poluvremena postigla još jedan gol. U 44. minutu Juranović i Kramarić su na desnoj strani prevarili dvojicu igrača Kanade pa je desni bek Seltika ušao sa loptom u sredinu. Uspeli su Kanađani na trenutak da ga zaustave, ali nekako je progurao loptu do Marka Livaje koji je preciznim udarcem sa 17 metara doveo Hrvatsku u vođstvo. Apsolutno zasluženo, Hrvatska je uprkos ranom zaostatku bila bolja ekipa u prvih 45 minuta.

Kanađani su na poluvremenu promenili dva igrača i taktičku postavku, igrali su i dalje otvoreno i zapretili udarcem Osoria u 49. minutu, lopta je prošla blizu stative. 

Hrvatska je imala dosta prostora za igru i u 54. minutu došla do nove velike šanse, Modrić je sa desne strane pripremio šansu za Kramarića čiji udarac fantastično brani Borjan.

Odmah je na drugoj strani uzvratila Kanada  pokušajem Davida, Livaković je izvadio loptu ispod prečke i odbio u korner. Prvu promenu Dalić je napravio nakon sat vremena igre, umesto Livaje ušao je Bruno Petković, što formacijski nije ništa promenilo.

Jasno je bilo da bi treći gol Hrvatske mnogo toga rešio, došao je u 70. minuti kada je Perišić sa desne strane ubacio za Kramarića. Napadač Hofenheima opet je vrhunski reagovao, smirio loptu i preciznim udarcem sa 13 metara pogodio ugao pored nemoćnog Borjana. 

Imao je Kramarić ubrzo još jednu priliku nakon centaršuta Modrića, ali nije najbolje zahvatio loptu. Uskoro je uz ovacije sa tribina izašao iz igre, zamenio ga je Vlašić. Mogla je Hrvatska u 78. minuti postići novi gol, Perišić je pripremio opasnost, šansu je imao Brozović, ali pogodio je tačno u Borjana.

Pred kraj utakmice uz aplauz su iz igre izašli Modrić, Perišić i Kovačić, ušli su Pašalić, Oršić i Majer. Baš su poslednja dvojica uz pomoć Petkovića u 94. minuti zaslužna za četvrti pogodak Hrvatske. Oršić je bio nesebičan i asistirao Majeru za njegov prvi pogodak na Svetskom prvenstvu. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()