Kasemiro u završnici slomio Švajcarsku i odveo Brazil u drugi krug

Dugo se činilo da će se utakmica biti završena bez pobednika, ali su Karioke obradovale Srbiju i slavile

Autor: Marin Šarec
28.11.2022. 19:53
  • Podeli:
Thiago Silva_Reuters-1669658267058.webp Foto: Reuters

Brazil je osigurao plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Katru minimalnom pobedom nad Švajcarskom - 1:0. Strelac jedinog gola na meču bio je Kasemiro u 83. minutu, preciznim volejem sa 15 metara doneo je veliku radost Brazilcima. Do tada nije bilo previše prilika, najaktivniji je bio Vinicijus kom je VAR poništio pogodak sredinom drugom poluvremena zbog ofsajda u početku akcije. 

Bez povređenog Nejmara Brazil je imao problema u organizaciji igre protiv čvrstih i fizički moćnih Švajcaraca. Nije Titeova ekipa uspevala da stvori previše prilika, na prvu ozbiljnu čekalo se do 27. minute kada je Rafina odličnim pasom pronašao Vinicijusa čiji pokušaj je odbranio iskusni Somer. Nije napadač Real Madrida najbolje zahvatio loptu, švajcarski golman bio je dobro postavljen i odbio loptu u korner.

Nekoliko minuta kasnije Somer je lako uhvatio slab udarac Rafine i to je bilo sve od udaraca u okvir gola u prvih 45 minuta. Brazil je imao više loptu u nogama, Švajcarci su se branili i retko dolazili u napad pa su prvo poluvreme završili bez ijednog pokušaja prema golu Alisona.

Nakon siromašnog prvog dela nastavak je bio obostrano nešto življi, Švajcarci su u 52. minutu imali dobru akciju po desnoj strani koja je završila dobrom reakcijom odbrane Brazila. Uzvratio je u 56. minutu brzi Vinicijus prodorom po levoj strani, dodavanje spoljnom stranom kopačke bilo je neuhvatljivo za Rišarlisona.

Švajcarci su zaigrali hrabrije nego u prvom delu, dolazili sa više igrača u završnicu pa se utakmica polako otvarala. Odgovaralo je to Brazilcima čija brzina u napadu je impresivna, što se najbolje videlo u 64. minutu kada su nakratko proslavili vođstvo. Vinicijus je pobegao odbrani i smireno svladao Somera, činilo se da je pogodak regularan, ali aktivirao se VAR. Pokazalo se da je Rišarlison na početku akcije bio u ofsajdu, pogodak je opravdano poništen. 

Ušlo se potom u razdoblje utakmice bez previše rizika sa obe strane, izbornici Tite i Jakina su napravili nekoliko promena koje nisu uticale na taktiku. U šahovskoj partiji Brazil je ipak uspeo da dođe do vođstva, nakon duge akcije u 83. minutu Kasemiro je završio u kaznenom prostoru Švacaraca i preciznim udarcem pogodio levi Somerov ugao. 

Lopta je dodirnula Akanjia taman dovoljno da postane neuhvatljiva za švajcarskog golmana. Krenulo je ludo slavlje na tribinama, a pogodak Kasemira sigurno je uveselio navijače Srbije koja u poslednjem kolu sa Švajcarskom igra za prolazak u nokaut fazu SP.

Švajcarci do kraja utakmice nisu imali prilike da izvuku bod, Brazilci su imali još nekoliko pokušaja da potvrde pobedu, ali pokazalo se da je Kasemirov pogodak bio dovoljan za plasman u drugi krug. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()