Maroko ide u istoriju, Portugal pakuje kofere za put kući

Ekipa koju je Vahid Halihodžić doveo do Svetskog prvenstva, pa im više nije bio dobar, stigla je do polufinala velikog takmičenja

Autor: Marin Šarec
10.12.2022. 18:20
  • Podeli:
Slavlje Maroko En Nesyri_Reuters-6394b98fb93d3.webp Foto: Reuters

Maroko je napravio novu senzaciju na Svetskom prvenstvu u Katru, pobedom 1:0 protiv Portugala i prolaskom u polufinale. Ovo je najveći uspeh u istoriji ovog nacionalnog tima. Gol je postigao Jusuf En-Nesiri pred kraj prvog poluvremena, dok je u drugom odbrana Maroka izdržala sve napade Portugalaca i izbacila favorita iz takmičenja. 

Kristijano Ronaldo je ovog puta utakmicu počeo na klupi, udobno se smestio i mirno pozirao brojnim kamerama i fotoaparatima pred čijim objektivima ća večno biti ogromna zvezda. 

Njegovi saigrači dobro su počeli susret, već u 4. minutu Žoao Feliks je pokušao glavom posle prekida, odbranio je to Bouno. Uzvratili su Marokanci na sličan način dva minuta kasnije, ali pokušaj En-Nesrija otišao je preko prečke. Portugal je bio aktivniji u otvaranju utakmice, možda i zato što su Marokanci opet prepustili posed lopte rivalu. Nije bilo čistih prilika, Guereirov volej u 14. minutu zapeo je u bloku, potom je Zijeh uzvratio neprecizno iz daljine. 

Najbliže pogotku bili su Portugalci u 31. minutu kada je udarac Žoaoa Feliksa od bloka El Jamika završio na spoljnom delu mreže. Potom je Maroko polako preuzeo inicijativu, imao prvo dva slaba pokušaja, a onda poveo u 42. minutu. Sa leve je strane ubacio Atiat-Alah, golman Diogo Kosta je izletio u prazno, a Jusef En-Nesiri nebeski skočio i zakucao loptu od travu u mrežu. Proključao je stadion, Marokanci su dominirali brojnošću na tribinama pa je krenulo veliko slavlje.

Portugal je mogao odmah da izjednači. Bruno Fernandeš je u 44. minutu iskosa šutnuo iz voleja, lopta je preletela golmana i završila udarcem u prečku. Napali su Portugalci visoko, a Maroko je mogao da ih dotuče iz kontranapada u drugom minutu nadoknade. Ipak, udarac Atiata-Alaha bio je neprecizan, ostao je bez snage posle dugog trka. Tražili su Portugalci potom slobodan udarac jer je Bruno Fernandeš pao posle kontakta s Hakimijem, sudija je pokazao da se igra dalje pa uskoro svirao kraj prvog poluvremena. 

Nije selektor Portugala reagovao promenama na poluvremenu, ali ubrzo su mu Marokanci poslali novo upozorenje. U 49. minutu Zijeh je odlično ubacio iz slobodnog udarca, lopta je prohujala iznad glava nekoliko igrača pa je golman Kosta refleksno reagirao, lopta se od El Jamika odbila van terena. 

Odmah je Santoš pozvao Ronalda sa klupe, u 51. minutu najbolji igrač Portugala svih vremena upisao je 196. nastup za nacionalni tim. 

Digli su Portugalci odmah ritam, a Maroko je ostao bez kapetana Romaina Saisa koji je morao iz igre zbog povrede bedra. Čim je izašao Sais, u prilici je bio Gonsalo Ramoš u 58. minutu, pokušaj glavom otišao je daleko od gola Afrikanaca. Znatno bliže okviru gola Maroka prošao je udarac Fernandeša u 64. minutu, sa 16 metara poslao je loptu tik iznad prečke.

Preselila se igra na polovinu Maroka, Santoš je na teren poslao Rafaela Leaoa i Vitinju,  pojačalao se napad na gol koji je čuvao Bounu. Vreme je radilo za afričku ekipu, odugovlačili su kako su znali i umeli, napravili sve zamene. Sa tribina su imali ogromnu podršku, svaka dobra odbrambena akcija nagrađena je ovacijama, a kada su Portugalci imali loptu zvižduci su bili zaglušujući.

Gol Maroka je bio vrlo koncentriran, u 82. minutu je odlično odbranio udarac Žoaoa Feliksa sa 17 metara kada mu je loptu ostavio Ronaldo. Bio je to tek drugi udarac u okvir marokanskog gola. Ubrzo je istekao 90. minut, pokazano je osam minuta nadoknade, a odmah u prvoj prilici je bio Ronaldo. Udarac u bliži ugao obranio je marokanski golman. 

U trećem minutu nadoknade Maroko je ostao bez jednog igrača, Čedira je zaradio drugi žuti karton, Portugal je dobio novu mogućnost da se vrati u utakmicu. Krenuli su svi prema napred i onda se odjednom otvorila velika prilika za Maroko da reši sve dileme. U šestom minutu nadoknade Aboukial je pobegao odbrani i izašao sam na golmana, hteo je da ga lagano prebaci, ali Diogo Kosta je pročitao njegovu nameru i odbranio.

Imao je Portugal još jednu priliku, u 97. minutu. Pepe je ispratio ubacivanje na drugu stativu, pa sa šest metara poslao loptu pored gola. Uskoro je sviran kraj, Maroko je ušao u istoriju. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()