Mesi prekinuo mučenje i udahnuo život Argentini

Junak je bio Leo, koji je majstorskim potezom prekinuo mučenje protiv Meksika, a tačku pobedu stavio je debitant Enco Fernandez

26.11.2022. 22:07
  • Podeli:
Lionel Mesi_Moises Castillo AP Tanjug-1669494749351.webp Foto: Moises Castillo / AP / Tanjug

Fudbaleri Argentine teškom mukom su savladali Meksiko sa 2:0 i došli nadomak plasmana u osminu finala Mundijala.

Junak je bio, a ko drugi, nego Lionel Mesi, koji je majstorskim potezom prekinuo mučenje i favoritu, dovedenom pred ivicu ambisa, udahnuo život. Tačku pobedu, prvu na 22. svetskom prvenstvu, stavio je Enco Fernandez još jednim briljantnim potezom u finišu.

Gaučosi sada sami odlučuju o svojoj sudbini i za siguran prolaz dalje im treba pobeda nad Poljskom. Mada, u nekim kalkulacijama i remi bi im mogao biti dovoljan.

Sombrerosi, pak, moraju da sruše Saudijsku Arabiju i čekaju rasplet druge utakmice grupe D. 

Prvo poluvreme je bilo fudbalska uspavanka. Nije prva na smotri, ali u okršaju ovakvih rivala, sa ovakvim zvezdama na terenu, sa tako velikim ulogom... videlo se premalo. Gotovo ništa.

Borbenost nije izostala, međutim, česti faulovi, seckanje igre, defanzivni fokus učinili su prvo poluvreme degradacijom fudbala.

I dok se od Meksikanaca i očekivalo da u 2. kolu, protiv protivnika kao što je Argentina, idu na "nulu" pa da onda svoju šansu traže protiv Saudijaca, neodlučnost i inferiornost Gaučosa je bila iznenađujuća. Mnogi su tada rezimirali da startni poraz od Arapskih sokolova i nije bio tako veliko iznenađenje.

Kako su igrali Leo i društvo, najbolje pokazuje podatak da za 45 minuta fudbala nisu uputili ni jedan šut u okvir gola. I nije im prvi put u poslednje vreme.

Vredni analitičari Opta servisa su izračunali da im je ovo bila treća, od poslednjih sedam, mundijalskih utakmica u kojoj su ostvarili ovaj ne baš pohvalana učinak.

Pa ipak, nastavak je bio kud i kamo uspešniji. Doduše, uvodni minuti drugog dela nisu bili spektakularni, ali detalj iz 64. minuta jeste. Anhel di Marija je povukao akciju po desnom krilu, pravovremeno zaposlio Mesija koji je možda i po prvi put dobio nešto više prostora.

Kazna je bila surova. Namestio se na šut, "opalio" levicom i i sa nekih 20-ak metara, udarcem po zemlji, smestio loptu u nebranjeni, donji levi ugao gola Giljerma Očoe.

Od tog trenutka sve je bilo lakše za favorita. Sombrerosi su morali da jurnu po izjednačenje, ostavili su više brisanog prostora pozadi, a tu činjenicu je iskoristio sjajni, mladi, Enco Fernandez. U 87. minutu je nanizao jedan dribling, potom i drugi, a onda sjajnim šutom smestio loptu u metu. Bio je to njegov prvi gol na svetskim prvenstvima. 

Ovom vredi dodati da su navijači dva sastava, njih približno 70.000, napravili sjajnu atmosferu na "Lusail" stadionu i tako dali dodatni šmek latino-derbiju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()