Srbija ide kući, Švajcarska ostaje u Kataru, ali Džaka nije izdržao

Svih pet golova je na kraju otišlo pod senku gurkanja i verbalnih obračuna zbog provokacije Švajcarca albanskog porekla

02.12.2022. 22:02
  • Podeli:
Aleksandar Mitrović-638a64506ca65.webp Foto: AP Photo/Martin Meissner/Tanjug

Fudbaleri Srbije idu kući sa Svetskog prvenstva posle grupne faze takmičenja, sa bilansom od dva poraza i jednog egala. Poslednju, odlučujuću, utakmicu protiv Švajcarske imali su Dušan Tadić i saigrači u svojim rukama, ali su lošom kompletnom igrom u defanzivi ispustili sve što su postigli. Poraz od 3:2 boli, a naročito kada se vidi da su se Orlovi pre kraja borbe prizemljili, bez energije. 

Podatak važan pomena je da je sudija gubio konce i tokom meča, ali ih je na kraju skroz pogubio jer je dopustio da dođe do fizičkog obračuna između fudbalera Srbije i Švajcarske zbog provokacija Džake. Prgavi Švajcarac albanskog porekla nije izdržao nego je u nadoknadi vremena dobacio Nikoli Milenkoviću nešto i privukao na sebe ceo tim Srbije, koji je predvodio Vanja Milinković Savić. Guranja i unošenja u lica su potrajala.

Samo što je utakmica počela Švajcarska je zapretila, ali je golman Vanja Marinković Savić bio maksimalno spreman i odbranio svoju mrežu prvo od Džakinog šuta, a potom i od Emboloovog sa sedam metara.

Prvu fantastičnu priliku za Srbiju imao je Andrija Živković, kome je loptu dodao Dušan Tadić, a ovaj je smireno doveo loptu do kaznenog prostora Švajcarske i jako šutirao u 11. minutu direktno na gol protivnika, ali je pogodio stativu. 

Srbija je imala inicijativu na terenu, a sa tribina se orilo "Srbija, Srbija". Bili su navijači Orlovima vetar u leđa. 

Prvi žuti karton na meču dobio je Vidmer, kada je faulirao Filipa Kostića. Slobodan udarac sa leve strane izveo je Dušan Tadić, ali je lopta otišla samo u aut. 

Iako je lopta bila u nogama Srbije većinu vremena, Švajcarci su imali konrtetniju akciju u 19. minutu kada je Šaćiri sa desne strane probio odbranu Srbije, lopta je zakačila Strahinju Pavlovića i golman je bio nemoćan - skupih 1:0. Zakazala su Orlovi u defanzivi i odmah su bili kažnjeni. 

Sabrani su ostali igrači Srbije. I nije im trebalo mnogo vremena da pokažu kakva im je namera. Trebalo je Aleksandru Mitrović i društvu da izjednače sedam minuta. Tadić je centrirao sa desnog boka, a napadač Srbije i Fulama je glavom savladao golmana Kobela - 1:1. 

Igralo se bez mnogo opasnosti 10 minuta, Švajcarci su dobili još jedan žuti karton, Šaćiri je zapretio, Milinković je odbranio, Mitrović zakasnio na Živkovićev centaršut... A onda je, pravo ni od kuda, zasijao Dušan Vlahović. Komentator mu do tog 35 minuta bukvalno ime nije spomenuo, a onda se napadač Juventusa našao u pravo vreme na pravom mestu za vođstvo Srbije - 2:1. Bio je Vlahović okrenut ka šesnaestrecu, izbegao je ofsajd, primio loptu i iz okreta loptu "dunuo" u gol Švajcaraca. Kobel je ostao nemoćan. 

Međutim, do novog lakog gola dolazi Švajcarska. Akcija je išla po desnoj strani, kada je Vidmer dodao za Emboloa ispred gola Srbije i ovaj je savladao golmana Orlova. Odbrana je prilično zakasnila. Embolo je bio vidno ispred nje - 2:2 od 44. minuta. 

Počelo je drugo poluvreme i odmah unelo nervozu i problem. Prvo je Sergej Milinković Savić, na sredini terena, dobio žuti karton, što je nebitno u odnosu na ono što se desilo u narednom napadu Švajcarske. Igrao se 47. minut i Švajcarci su organizovali lepu akciju, koja se završila trećim golom i novim vođstvom Sajdžija. Šaćiri je dodao loptu Vargasu, a on je uputio do Remu Frojleru koji je pogodio po dijagonali donji ugao gola - 3:2.

Stojković je dvostruku izmenu napravio u 53. minutu kada je izveo Miloša Veljkovića, uveo Nemanju Gudelja, odnosno Dušana Vlahovića i za Luku Jovića

Žuti karton je dobio i Strahinja Pavlović, što mu je drugi na prvenstvu. Švajcarci su vršili pritisak. Pretili su samouvereno jer su videli da ima rupa u defanzivnoj taktici Srbije. Embolo je promašio zicer u 57. minutu, odahnula je Srbija. 

Orlovi su povratili samopouzdanje i zaigrali... Sudija drugi put na meču nije prihvatio da proveri sumnju da je bilo spornog kontakta u kaznenom prostoru, a ovog puta je to zanemareno kada je Aleksandar Mitrović bio u naletu i pretnja po gol Švajcaraca. Nije ga zvao ni VAR, ali dok je trajao prekid skočili su igrači sa klupe Srbije i krenuli u teren. Prema svemu sudeći nisu hteli da ostanu nemi na komentar koji im je uputio Šaćiri. Smirivali su ih Dragan Stojković i Sergej, ali je klupa dobila žuti karton koji je upisan pomoćnom golmanu Predragu Rajkoviću

Izašao je i Sergej Milinković Savić, ušao Nemanja Maksimović. Hteo je Stojković da osveži sredinu terena. 

Švajcarska je preuzela inicijativu. 

Još jednu dvostruku izmenu je napravio selektor Srbije u 78. minutu - Tadić i Živković su izašli, na teren su ušli Filip Đuričić i Nemanja Radonjić

Do 83. minuta žute kartone su dobili i Nemanja Gudelj i Aleksandar Mitrović, zbog prigovora. Sve je počelo da se gasi kako je vreme odmicalo. Treći gol Švacaraca je zaista isekao nalet Srbije. 

Sve teže je Srbija prilazila golu protivnika. I do kraja su dozvolili reprezentativci Srbije Švajcarcima da čuvaju i sačuvaju prednost za pobedu i prolaz u nokaut fazu Svetskog prvenstva. A to Sajdžijama nije bilo dovoljno pa je Džaka u nadoknadi vremena morao i da provocira, što je pojačalo tenzije i dovelo do verbalnih i fizičkih rasprava. 

Ovo je jedina utakmica u 3. kolu u kojoj se nije videla drama, ali jeste sukob i provokacija. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()