Tango Argentino: Gaučosi su prvaci sveta u fudbalu

Motivacija fudbalera Argentine učinila je Francuze nevidljivim u prvih 80 minuta finala, a onda kreće fudbalska drama neverovatnog raspleta

18.12.2022. 18:55
  • Podeli:
Fudbaleri Argentine slave-639f620465c33.webp Foto: AP Photo/Manu Fernandez/Tanjug

Stigli su na Mundijal u Katar sa jednim ciljem, loše su startovali, ali su se trgli i pokazali da su dorasli tituli - fudbaleri Argentine novi su prvaci sveta. U finalu u Dohi, na krcatom stadionu "Lusial", tim Lionela Skalonija slavio je protiv branioca "boginje" selekcije Francuske, nakon boljeg izvođenja penala 4:2 (3:3, 2:0). 

Od 109. minuta, kada je Lionel Mesi dao gol za pobedu, plakao je kapiten Argentine i cela klupa plavo-belog tima. A kada je u 116. bio novi jedanaesterac pogodio Kilijan Mbape, suze su došle i na oči Francuza.

Na kraju su, posle dva sata i 44 minuta od početka utakmice, strašne borbe, pobednika odlučili penali.

Osvajanjem 22. svetskog prvenstva Lionel Mesi je osvojio trofej koji mu je, u bogatoj kolekciji pehara, nedostajao i sada miram može da nastavi dalje, jer je u Kataru pokazao da je daleko od igračke penzije uprkos njegovih 35 godina. 

Kakva drama, kakva snaga, kakva dva preokreta, kakve emocije, kakva utakmica dostojna finala Mundijala!

Argentina je povela golom Lionela Mesija u 23. minutu iz penala, a prednost je povećao Anhela Di Marije u 36. minutu.

Do jedanaesterca je došlo kada je Usman Dembele napravio prekršaj u kaznenom prostoru nad najiskusnijim igračem Argentine - Anhelom di Marijom. Mesi je uzeo loptu, maksimalno se koncentrisao da ga Ugo Loris ne "pročita" i uspeo je. Šutnuo je neodbranjivo, iako se golman Francuske bacio upravo na stranu na koju je Mesi uputio loptu - 1:0.

U provom poluvremenu Argentina je bila nadmoćnija, imala posed lopte i napadala sve vreme. Nosili su plavo-beli tim i navijači, njih oko 50.000, sa tribina stadiona. Agresivnost se isplatila i u 36. minutu, posle fantastične akcije koju je povukao Lionel Mesi, dodao Mekalisteru, a ovaj video na drugoj strani Anhela di Mariju koji je zatresao mrežu Lorisa - 2:0.

Francuska je bila nevidljiva u prvih 45 minuta igre...

Di Marija je postao prvi fudbaler u istoriji Argentine koji je postigao gol u finalima Svetskog prvenstva i Kopa Amerika, jer je prošle glodine postigao pogodak za titulu šampiona Južne Amerike.

Mesi je, posle datog penala, postao jedini igrač koji je postizao golove u svim utakmicama nokaut faze svetskih prvenstava.

I po povratku na teren Francuzi su bili u bledunjavom izdanju. Za sat vremena igre Trikolori nisu imali nijedan šut na gol!

U 64. minutu Skaloni je izveo Di Mariju i uveo na njegovo mesto Akunju. Potom je i Dešam izmešao sastav što mu se ispostaviće se isplatilo. 

Selektor Francuske izveo u 72. minutu Grizmana i Ernandeza, a uvodi Komana i Kamavingu... I u 78. minutu Otamendi ruši Kolo Muanija u šesnaestercu. Penal za Francusku. Kilijan Mbape je šutirao sa bele tačke, savladao golmana Argentine, smanjio razliku na 2:1 i sebi dao toliku snagu da je postao nezaustavljiv. 

Buđenje Kilijana Mbapea, najbržeg igrača finala, gledali smo dva minuta kasnije kada je Frncuska izvukla prvu kontru na meču. Mesi je izgubio loptu u duelu sa Komanom, dodao je Mbapeu koji je odigrao dupli pas sa Markusom Tiramom i savladao golmana Martineza za izjednačenje - 2:2. Kakav preokret.

Ređale su se prilike na obe strane, finale je postalo dostojno svog imena u poslednjih 18 minuta (sudija je osam produžio meč), ali je utakmica otišla u produžetke. 

U oba produžetka Argentina je imala dve šanse, dve prilike koje se samo pod ovolikim teretom promašuju. 

Ali se samo golovi računaju, a još dva su postignuta u drugom produžetku na samom "kraju" meča. Jedan je dao Lionel Mesi, u 108. minutu, kada je Lautaro Martinez šutirao, Loris mu odbranio, a odbitak prihvatio Mesi i ubacio loptu u gol koja travu nije ni dotakla jer je u vazduhu izbacila odbrana Francuske. Međutim, slavila je Argentina gol svog kapitena jer je lopta prešla gol liniju - 3:2.

I kada se mislilo da je sve gotovo, kada su potekle suze od sreće i Mesiju i celoj klupi Argentine rasplet je bio nestvaran - Montijela igrao rukom u kaznenom prostoru i sudija dosuđuje penal za Francusku. Bez greške je sa bele tačke bio Kilijan Mbape za izjednačenje, definitivno najbolji strelac Svetskog prvenstva u Kataru - 3:3.

I tu se nije stalo. Svaki sledeći napad je bio šansa na obe strane. Martizne je odbranio "čistu" šansu Koloa Muanija, dok je na drugoj strani Loris bio na oprezu kada se pred njim našao Lautaro Martinez, koji je primio centaršut Mesija i loptu glavom poslao tik uz stativu. 

Posle dva sata i 44 minuta od početka utakmice penali su odlučili o prvaku sveta.

Prva je penale šutirala Francuska.

Kilijan Mbape - 1:0

Lionel Mesi - 1:1

Koman - Emilijano Martinez brani - 1:1

Paolo Dibala - 1:2

Čuameni - promašaj 1:2

Paeres - 1:3

Kolo Muani - 2:3

Montijel - 2:4

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()