UNA vremeplov: Španci konačno stigli na krov sveta - 2010. u Južnoj Africi

Srbija, koju je maestralno vodio selektor Radomir Antić, nije se obrukala na prvom afričkom Mundijalu

Autor: Dejan Marić
17.11.2022. 17:24
  • Podeli:
Španija Mundijal 2010_FIFA-1668695304010.webp Foto: FIFA

Svetsko prvenstvo u fudbalu održano 2010. godine u Južnoj Africi predstavljalo je konačno krunisanje sjajne generacije fudbalera Španije koji su čuvenom taktikom tika-taka pokorili planetu. Tada aktuelni šampioni Italijani su se propisno izblamirali i spakovali kofere već posle grupne faze takmičenja. 

Ovaj fudbalski događaj obeležili su i navijači. Prvi put su se na tribinama čule vuvuzele - afrički instrument nalik trubi koji je, zbog jakog zvuka, većinu ljudi dovodio do "ludila".

Crvena furija se do ovog turnira nikada nije popela na krov sveta. Šta više, nikada nije uspela da prođe četvrtfinale.

Činilo se da učenike Visentea del Boskea očekuje ista sudbina posle startnog poraza od Švajcarske. Pa ipak, bio je to šamar u pravom trenutku koji je "razbudio" Andresa Inijestu, Davida Vilju, Ikera Kasiljasa i društvo. Usledila je pobeda nad Hondurasom te ključni trijumf nad Čileom.

Potom su Španci po "copy - paste" receptu otišli do kraja, postali osma šampionska nacija i prva evropska koja je pehar podigla van Starog kontinenta.

Tri utakmice eliminacione faze protiv Portugalije, Paragvaja i Nemačke dobili su sa po 1:0, a sve su isto ponovili i u finalu protiv Holandije u kojem je junak bio već pomenuti Inijesta. Taktika tika-taka ušao je u anale, mada je dosta fanova izrazilo negodovanje stilom beskonačnih dodavanja i upornim insistiranjem na posedu lopte.

Sa druge strane, Azuri su baš razočarali. Možda nije bilo realno očekivati da odbrane krunu, ali da u konkurenciji Novog Zelanda, Paragvaja i Slovačke završe kao zadnji, tome se malo ko nadao. Krenuli su sa dva mršava remija i tako, već po dobroj staroj navici, došli u priliku da sa još jednim nerešenim ishodom prođu dalje.

Pa ipak, Slovaci su bili pretvrd orah. Vodili su 3:1 do finiša, a sve što je favorit uspeo da uradi je da ublaži poraz u sudijskoj nadoknadi.

Srbija se nije obrukala na prvom afričkom Mundijalu, ali se stiče utisak da je mogla kud i kamo više. Na premijeri je "častila" Ganu iz penala koji je neshvatljivo skrivio Zdravko Kuzmanović (0:1). Isti scenario se mogao ponoviti i protiv Nemaca kada je Nemanja Vidić nekontrolisanim pokretom ruke rivalu poklonio najstrožiju kaznu. No, Vladimir Stojković je "pročitao" Lukasa Podolskog, nakon što je na drugoj strani terena Milan Jovanović pogodio za vođstvo i, ispostaviće se, veliku pobedu (1:0).

Orlovima, koje je kroz kvalifikacije maestralno vodio Radomir Antić, u završnoj bitci sa Australijom nedostajala je i doza sreće. Veliki broj promašaja, jeftine greške i sudijski previd koštali su ih poraza (1:2) i eliminacije.

Hrvatska nije učestvovala na ovom šampionatu pošto je razočarala u kvalifikacijama. Posebno bolan bio je poraz od Engleske 1:5, pa remi sa Ukrajinom 2:2 koji je rivalu omogućio da ciklus završi korak ispred Vatrenih.

Ni Bosna i Hercegovina nije stigla do cilja, ali je nastavila da napreduje koracima od sedam milja. U konkurenciji savršene Španije, Turske, Belgije, Estonije i Jermenije Zmajevi su izborili kotu dva i plasman u baraž, u kojem je Portugalija bila bolja dva puta sa po minimalnih 1:0.

Smotru su, pored neizesnog fudbala, obeležile i već pomenute vuvuzele. Mnogi su se žalili na te nepodnošljive zvukove, negodovanje su izrazili i igrači poput Patrisa Evre i Lea Mesija, ali i televizijskih kompanija. Pojedine TV stanice, BBC pre svih, išle su tako daleko da su ponudile prenose bez zvuka sa stadiona.

Top 10 u Južnoj Africi: Španija, Holandija, Nemačka, Urugvaj, Argentina, Brazil, Gana, Paragvaj, Japan, Čile.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()