UNA vremeplov: Vojna hunta, ubistvo, bojkot i - tango

Aktis ubijen, Krojf i Brajtner odbili da nastupe, Kempes izdominirao

Autor: Dejan Marić
09.11.2022. 16:48
  • Podeli:
Argentina Mundijal 1978_Reprezentacija.rs-1668005848502.webp Foto: Reprezentacija.rs

Planetarna smotra održana 1978. godine u Argentini bila je jedna od najkontroverznijih u istoriji, a okončana je prvim peharom za Gaučose. Domaćini prvenstava tako su po peti put uzeli zlato.

No, sve pre samog čina podizanja trofeja u vis i delirijuma fudbalom zaluđene nacije bilo je kontroverzno.

U tom periodu državom je vladala vojna hunta generala Horhea Videle što je za mnoge učesnike bilo neprihvatljivo. Zato je odluka FIFA da poveri domaćinstvo Argentincima od starta dočekana na nož.

Da sve bude još gore, u jeku borbi za prevlast unutar same vojske, život je izgubio predsednik Organzacionog odbora turnira Omar Aktis. On je brutalno ubijen na putu ka mestu na kojem je trebalo da održi konferenciju za novinare.

Ovo je, između ostalih, bio povod mnogim asovima da bojkotuju šampionat. Izdvojila su se dva imena - legendarni Holanđanin Johan Krojf i čuveni adut Nemaca Paul Brajtner.

Kako se bližilo održavanje smotre, tako su uveravanja vojske da nikome neće faliti dlaka sa glave bila sve čvršća. Turnir, na koncu, nije dovdeden u pitanje, ali je organizaciono podsećao na onaj Musolinijev iz 1934. ili Hitlerove Olimpijske igre dve godine kasnije.

Hunta ga je iskoristila za nacionalističku propagandu i pokušaj dobijanja međunarodnog priznanja. Vlasti nisu prezale ni od čega, pa ni od toga da samo kilometar i po od stadiona "Monumental", u jednoj školi, naprave koncentracioni logor gde su držali neistomišljenike.

U tom periodu nestalo je najmanje 5.618 ljudi, većinom protivnika režima. Oni su, navodno, iz svog pritvora mogli da čuju huk sa tribina i naslute šta se to dešava na travnjaku.

A na njemu je, gle čuda, domaćin imao ogromnu protekciju. Sve je išlo na vodenicu Gaušosa koje je predvodio sjajni Mario Kempes. Zato i ne čudi izjava mađarskog selektora Lajoša Barotija pred duel sa domaćinom:

"Uspeh Argentinaca je od ogromnog značaja za ovaj turnir. Sve, pa čak i vazduh, je išao u korist domaćih".

I usitinu, Gaučosi su hvatali dobar zalet, upisali i kontroverznu pobedu nad Peruom 6:0 jer im je trebalo četiri gola viška, stigli do finala, te poveli preko Kempesa.

Dik Naninga je izjednačio u finišu, duel je ušao u produžetke u kojima je Rob Rensenbrink nekoliko centimetara ostao "kratak". Da nije, Lale bi konačno podigle pehar. 

Ovako, Kempes je još jednom "poentirao", tačku na stavio je Rikardo Bentoni i velika fešta uz tango mogla je da počne.

Ovaj Mundijal je, pored mnogih kontroverzi, ostao upisan i kao poslednji sa 16 učesnika, pošto su od 1982. na najvećoj smotri fudbala učestvovale 24 reprezentacije.

Takođe, dueli su igrani sa novom loptom, čuvenim Tangom, koji je doživeo svetsku popularnost.

Jugoslavija nije ni stigla do Argentine. U kvalifikacionoj grupi sa Špancima i Rumunima igrala je po principu hladno-toplo. 

Uprkos tome, reprezentacija koju su, između ostalih, predvodili Ivica Šurjak, Slaviša Žungul, Dražen Mužinić, Ivan Buljan, Jurica Jerković, Luka Peruzović, Dušan Bajević, Dragan Džajić, Branko Oblak, Safet Sušić, Petar Borota, Jusuf Hatunić, Momčilo Vukotić, Vahid Halilhodžić... izborila je meč loptu pred domaćom publikom.

"Marakana" je bila krcata, spremna da "ugasi" Crvenu furiju. Pa ipak, gost je slavio sa 1:0, te eliminisao domaćina čiji navijači su flašicom u glavu pogodili Huanita, za potpuni debakl.

Top 10 u Argentini: Argentina, Holandija, Brazil, Italija, Poljska, Zapadna Nemačka, Austrija, Peru, Tunis, Španija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()