Južni Sudan, najmlađa država na svetu: Možda smo novi na SP, ali nismo zalutali

Od 2013. Južni Sudan je pod okriljem FIBA

31.08.2023. 10:27
  • Podeli:
Navijači Južnog Sudana-64f04ee463563.webp Foto: AP Photo/Aaron Favila/Tanjug

Košarkaši Južnog Sudana posle poraza od Srbije neće se boriti za medalje na Svetskom prvenstvu u Manili. Ostvarili su jednu pobedu u grupi i završili takmičenje u prvoj rundi na trećem mestu, što ih je odvelo da se bore za plasman od 17. do 32. mesta.

Južni Sudan je najmlađa država na svetu. Burna istorija je učinila da se tenzije na njenoj teritoriji nikada nisu smirili. 

Tokom 20. veka, teritorija te države bila je pod Anglo-egipatskom okupacijom. To je trajalo sve do 1956. godine i konačne nezavisnosti Sudana. Ipak, samom nezavisnošću, mir nije dobijen. Previranja su nastavljena unutar države između severa i juga pa je tokom 50 godina dugih ratova stradalo oko tri miliona ljudi. Referendum o nezavisnosti Južnog Sudana sproveden je 2011. godine, a čak 98 procenata glasača, odlučilo se za otcepljenje od Sudana. 

Od 2013. Južni Sudan je pod okriljem FIBA, a prvi zvanični meč su odigrali tek 2017. Trenutno su 62. na FIBA listi, ali tu ne žele da stanu.

"Možda smo novi, ali nismo zalutatali. Cela država je uložila napor da dođemo ovde, pogotovo naši najbolji igrači koji su uradili sjajan posao. Morate ih pratiti i mi smo ovde zbog vas", rekla je navijačica Južnog Sudana koja je došla da bodri svoj tim na Mundobasketu na Filipinima.

"Naša država je nova. Što se košarke tiče, postojimo samo nekoliko godina. Svetu samo želim da poručim da nas pogledaju, da obrate pažnju na nas. Zahvalan sam ljudima jer su nas uočili ovde. Nisam pripremio nikakav govor ali Južni Sudan je tu, i biće tu još dugo", dodao je drugi navijač.

Jedan od simpatizera svog tima je i, kako nam je rekao košarkaš iz Južnog Sudana koji igra u tamošnjoj ligi. Zove se Deng Ajak Deng Biar i za Tanjug je rekao koliko je njegovoj državi važno što je došla na Svetsko prvenstvo.

"Da budem iskren, to što imamo priliku da budemo na najvećoj pozornici, tj. Svetskom prvenstvu je velika pobeda za Južni Sudan. Mi smo najmlađa država na svetu. Do nedavno smo bili u ratu. Sada radimo na izgradnji države, na identitetu ljudi. Ovde smo svi zbog sporta, to je naša najsjajnija zvezda. Mi verujemo da možemo da sijamo kao i sve druge države na svetu", rekao je Deng i dodao da je za dolazak Južnih Sudanaca na Svetsko prvenstvo zaslužan nekadašnji NBA košarkaš Luol Deng.

"Luol Deng je osoba koja je dala nadu ovoj mladoj naciji. On je odlučio da bude deo istorije ove države, da bude uz svoje ljude. Ne samo da nam je pomogao, nego je učinio sve da mi budemo ovde. Kao prijatelj košarke, najbolja reč koju mogu da mu kažem je hvala. Rećiću Hvala, hvala i hvala Luolu Dengu. On je izvadio sopstveni novac i dao nam košarkašku veštinu i svoje srce", rekao je on.

Navijač iz Južnog Sudana nam je govorio i o Nikoli Jokiću i timu Srbije.

"Srbija je sjajan tim koja ima Jokića. To je sjajan narod koji igra zajedno od malih nogu. Srbija je sjajna zemlja, ima objekte namenjene košarci. Znam da je to jedan dobar tim. Imam prijatelja koji je veliki navijač Denvera i Jokića. Kao NBA navijač, poštujem Jokića jer je on veoma skroman i pametan. Dakle, Srbija je dobar tim, zabavno ih je gledati i radujem se takmičenju", istakao je on.

U Južnom Sudanu živi narod Dinka koji je sa oko 3,5 miliona većinski narod u državi. Oni žive pretežno u močvarama u blizini korita Belog Nila. Njihova glavna fizička karakteristika je natprosečna visina, a prosečna visina igrača u sadašnjem timu Južnog Sudana je dva metra, pa se zato za njih može reći da su košarkaška nacija.

Najpoznatiji košarkaš sa ovih prostora je Manute Bol, jedini koji je u NBA ligi imao više blokada nego poena u karijeri. Takođe, slavu je stekao i Luol Deng bez koga ova reprezentacija ne bi ni došla na SP. Tokom svoje igračke karijere nije imao priliku da nastupa za državu u kojoj je rođen, ali od kada se penzionisao, konstantno je uz nacionalni tim i deo je stručnog štaba ove reprezentacije.

Košarkaški tim Južnog Sudana napreduje i dalje, poput cele države. Po rečima navijača, Luol Deng je njihov heroj, a čini se da će on u tim dovesti još NBA košarkaša koji imaju poreklo sa ovih prostora. Naredni na listi je Bol Bol, sin Manute Bola. Ostaje nam da vidimo, da li ćemo najmlađu državu na svetu naredne godine videti na najprestižnijem takmičenju na svetu - Olimpijskim igrama. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()