Košarkašice Francuske preko Belgije do finala OI sa Amerikankama

Amerikanke su sedam puta zaredom osvajale zlato na OI

10.08.2024. 08:30
  • Podeli:
košarkašice francuska AP PhotoMichael Conroy tanjug-66b708365b132.webp Foto: AP PhotoMichael Conroy Tanjug

U obe konkurencije u finalu olimpijskog turnira igraće Francuska i Sjedinjene Američke Države, pošto su košarkašice domaćina Igara pobedile Belgiju u polufinalu posle produžetka rezultatom 81:75 (66:66).

Belgija je vodila 17:14 posle prve deonice, na startu druge Francuskinje su napravile seriju 12:4, ali su Belgijanke uspele da se vrate i preokrenu u finišu deonice za vođstvo 36:31 na polovini utakmice. 

Maksimalnih plus 15 Belgija je imala u 23. minutu (46:31), ali su Francuskinje uspele da uhvate priključak. 

Posle treće deonice bilo je samo plus tri za Belgiju - 51:48. Francuska je šest minuta pre kraja vodila 59:53, a 84 sekunde pre kraja  64:60.

Belgijanke nisu iskoristile napad, a domaće igračice su sa linije penala povele 66:60 na 50 sekundi do kraja. Belgijanke su uspele serijom 6:0 da izjednače osam sekundi pre kraja.     

 Francuskinje su imale dva pokušaja da reše meč u poslednjem napadu, ali nisu uspele.Sredinom produžetka Francuska je imala plus šest (76:70), a 37 sekundi pre kraja bilo je 78:75 za domaćina. Belgija zatim nije iskoristila napad, a Francuska je pobedu overila sa linije penala.

Francusku je ka pobedi predvodila Gabi Vilijams sa 18 poena, 17 je dala Valerijan Ajaji, 15 Ilijana Riper, a 10 Žanel Salun. Ema Meserman je bila najbolja u Belgiji sa 19 poena, Kjara Linskens dala je 15, Eliz Ramet 13, a 11 Žuli Vanlu. 

Francuskinje će igrati u nedelju u finalu protiv Amerikanki, sedmostrukih uzastopnih olimpijskih šampionki. 

Amerikanke su ranije u petak deklasirale Australiju u polufinalu rezultatom 85:64. Belgija i Australija će igrati za bronzu takođe u nedelju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()