Nema više šale: KSS ima strogo pravilo za sudije

UO KSS doneo važne odluke, a tiču se nacionalnog Saveza i Košarkaške lige Srbije

24.10.2024. 14:01
  • Podeli:
kss-671a36672bafb.webp Foto: KSS

Košarkaški savez Srbije (KSS) podsetio je danas da je na sednici Upravnog odbora odlučeno da su srpska takmičenja prioritetna za sudije i službena lica.

U saopštenju se navodi da su na UO KSS, koji je održan 21. oktobra, donete važne odluke, a tiču se nacionalnog Saveza i Košarkaške lige Srbije.

"Prva od njih odnosi se na ukidanje takozvanog 'košarkaškog državljanstva', što znači da će svi mladi košarkaši iz regiona koji imaju srpsko državljanstvo i pasoš Republike Srbije, bez obzira na mesto rođenja, u srpskim klubovima moći da igraju kao domaći igrači", navodi se danas na zvaničnom sajtu KSS.

Druge dve odluke tiču se arbitara, to jest njihove raspoloživosti u domaćim takmičenjima, kao i postupanja u iznimnim situacijama.

"Kada je reč o raspoloživosti srpskih arbitara, oni koji sude i domaća i međunarodna takmičenja, obavezni su da sude takmičenja u organizaciji KLS i KSS, kako u seniorskom, tako i u MK takmičenjima, u prioritetu. U prevodu, za sve srpske sudije domaća takmičenja moraju imati prvenstvo u odnosu na regionalnu i sve ostale lige. U slučaju nepoštovanja ove odluke, arbitri podležu disciplinskoj odgovornosti, a izrečene kazne u domaćim takmičenjima odnosiće se i na međunarodna, kao i kazne na međunarodnim, odnosiće se i na domaća takmičenja", navodi se u saopštenju.

Jako je bitna i odluka o postupanju sudija i delegata na utakmicama na kojima dolazi do navijanja i skandiranja koja se smatraju pogrdnim i gde se vređaju određene ličnosti, saopšteno je iz KSS. 

"Prema novoj odluci, arbitri su dužni da javno opomenu navijače najviše dva puta, a ukoliko se neprimereno navijanje nastavi, utakmica se prekida. U zavisnosti od procene službenih lica, utakmica se može nastaviti kada se isprazni dvorana od navijača ili pojedinaca. Drugi scenario je zakazivanje novog termina za odigravanje utakmice, dok se, prema trećem scenariju, a sve u zavisnosti od procene prvog sudije i delegata, utakmica potpuno prekida i registruje službenim rezultatom", navodi se na sajtu KSS.

"Odluke su od ključnog značaja za očuvanje digniteta i integriteta nacionalnog Saveza pre svega, koji u budućnosti, kao krovna kuća košarke, mora biti glavni nosilac razvoja i stabilnosti košarke u Srbiji. Ovim odlukama štiti se i KLS kao domaća liga, koja mora biti prioritet za klubove, ali i za sva službena lica, jer se samo na taj način može raditi na jačanju našeg domaćeg proizvoda - a to je u ovom slučaju srpska košarka", zaključuje se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()