Moka Slavnić za UNU: Neće se rezultat promeniti ako navijači budu agresivniji

Od svih slavnih generacija samo je moja osvojila olimpijsko zlato. Kada se to desi pitaš: A kuda sada, smatra slavni košarkaš

Autor: Maša Vuković
21.03.2023. 15:51
  • Podeli:
Zoran Moka Slavnic-6419b92550c8f.webp Foto: UNA

Vreme ga nije pregazilo koliko god su se ljudi i okolnosti trudili da ga ospore. Jednom je ostavio traga na košarkaškoj mapi sveta i ispostaviće se da je učinak neizbrisiv. Zoran Moka Slavnić je među obručima skretao pažnju na sebe, a njegov talenat je ekipama u kojima je bio donosio samo uspehe i medalje. Najsjajnija je ona koja se ne zaboravlja - zlato na Olimpijskim igrama. 

Ovog puta slavni Slavnić, Zvezdino dete iz centra Beograda, govorio je za UNU o sportskim temama. Aktuelnim. Ali se povremeno prisetio i svog vremena, zlatnih dana i fantastičnih odnosa na terenima.  

* Kako vidite Partizan i Zvezdu u ABA i Evroligi ove sezone?

"Zvezda i Partizan su veliki klubovi, uz Real Madrid, Barselonu, Olimpijakos i CSKA. Tradicija košarke kod nas je takva, da oba kluba apsolutno opravdavaju ulogu doajena. Mi nismo bogata zemlja, ali se sport kod nas mnogo jako gaji. Mislim da je za Zvezdu kraj sezone u Evroligi, dok Partizan 90% ulazi u Top 8. Toliko su srećni da razmišljaju da finale igraju na stadionu. Neka se oni lože, ali onda će doći kaznena ekspedicija da im kaže ko je bolji. Ja kao Zvezdaš ne mogu da budem totalno objektivan, ali ja u Partizanu imam veliki broj prijatelja. Mi smo bili samo sportski rivali, posle utakmica Kapičić i ja sa svojim ženama, a sa druge strane stola sede Kićanović i Dalipagić sa svojim", smatra na početku priče za UNA proslavljeni košarkaš Jugoslavije Zoran Moka Slavnić.

* Koliko se rivalstvo promenilo u odnosu na taj period?

"Rivalstvo nije, ali promenili su se navijači. Danas su suroviji. Voleo bih da navijači ne vređaju protivničke igrače. Ja sam igrao i trenirao oba kluba, dosta sam tu i sebi problema navukao. Sad me niko ne voli", jasan je popularni Moka.

* Kako gledate na incident na poslednjem derbiju između Matijasa Lesora i Filipa Petruševa?

"Ja bih ga duplo kaznio, ne zato što je iz Partizana, nego zato jer je to ponašanje kraj. Da se to desilo u žaru borbe, ali ta neka frustracija, Petrušev nije takav da provocira. Ispod šest utakmica zabrane nije smelo da se desi. I Partizan ga je osudio. Nisam ga nikad video da je incidentan igrač, ne znam šta mu se desilo. Rivalitet je veliki".

* Koliko će taj incident uticati na navijače s obzirom na to da su videli da je sukob nastao na terenu između igrača, koji bi trebalo da budu primer?

"Vreme će da učini svoje i to će malo da splasne. Ja sam Zvedino dete, nijedan klub za mene nije postojao sem Zvezde, ali imam poštovanja jer mi smo svi ista familija. Neće se rezultat promeniti ako navijači budu agresivniji. Pa i Partizan je pobedio pred Zvezdinim navijačima u "Pioniru".  I meni su u Zadru govorili "srpska svinjo". Viči šta hoćeš, meni to daje motiv, adrenalin skače. Moramo te dečije bolesti da prevaziđemo. Jedini žiri na svetu je publika, zbog njih se igra".

* To je nešto što se u NBA ligi često dešava, a sankcije igračima su minimalne.

"NBA je "blood, sweat and tears" (krv, slatko i suze). Platio si kartu, ugovori su veliki, to mora da bude spektakl. Takve scene ćete da vidite i u hokejaškoj utakmici po tri, četiri puta. Mi nismo za takvu vrstu spektakla, jer smo mi malo kulturniji od njih. Imamo veću tradiciju, ne samo košarkašku. Oni su košarkaški u padu i sve je manja razlika između NBA i evropske košarke. Neće nikada biti isti, ali je razlika sve manja".

Živimo u dobu ludila

* Imali smo nekada najjaču ligu u Evropi, bez konkurencije. Ruska, naša, pa tek onda Španija, Italija. Šta se promenilo?

"Kinta. Ulaže se samo u Zvezdu i Partizan, ogromne su razlike. Ovo je doba ludila, svet je otišao u ludilo".

* Kao neko ko je ostvario ogroman uspeh sa reprezentacijom da li smatrate da je igranje za reprezentaciju i dalje najviši cilj za jednog sportistu?

"Sve bih bacio u odnosu na to. Svi smo postali to što jesmo zahvaljujući reprezentaciji. Sve drugo je predjelo, a reprezentacija je krem. Biti olimpijski šampion, posle toga možeš samo da kažeš: A gde sada? Nema ništa više iznad toga. O tome sanjaš. Kažu za Federera, Nadala i Đokovića da bi voleli da budu olimpijski šampioni, kako to gordo zvuči, a samo moja generacija je uspela od toliko raskošnih generacija koje smo imali. Sve moje sportske ambicije tog dana su bile zadovoljene. Ta pripadnost zemlji je sada malo izgubljena, ne želim da kritikujem igrače. I ja sam bio prvi selektor samostalne Srbije kada sam bio košarkaški sahranjen, a ispostavilo se da životno nisam, što je važno. Troje su mi odložili, jedan mora da obratni pažnju na sebe, jer je u NBA, a ne bih ga nikad ni zvao, nego je igrao u Partizanu, pa sam hteo da ispoštujem. Drugi ima kamp u Los Anđelesu, dok me treći moli da se odmori, pa će doći sledeće godine. Kažem mu: Ali mene neće biti sledeće godine.... Patriotizam ne bi trebalo da se menja, pogotovo jer smo sada Srbija, pa valjda bi trebalo da bude jači. Da neko odloži, to je u moje vreme bilo nezamislivo, ne pamti se. Smrtni slučaj, ma kakav smrtni slučaj, igraš i tada".

* Da li se naziv "Srbija, zemlja košarke" meri samo po uspehu reprezentacija?

"Da bih potvrdio da je Srbija stvarno zemlja košarke, to nema veze sa uspehom reprezentacije. Košarka u Srbiji živi, ali kroz klubove", zaključio je legendarni košarkaš i bivši selektor Srbije Zoran Moka Slavnić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()