NBA liga uvela nova pravila: Gluma više ne prolazi

Treneri dobili mogućnost više ako su u pravu

23.09.2023. 13:42
  • Podeli:
Nikola Jokić foto Reuters:USA Today sports-642ac98a3e8b7.webp Foto: Reuters/USA Today sports

U NBA ligi se svi spremaju za početak nove sezone. Ovog septembra pred igrače i trenere stigla su nova pravila, koja se odnose i na ponašanje igrača na terenu. Adaptacija će biti interesantna. 

Gluma u odbrani koja za cilj ima da sudije sviraju faul u napadu, popularna kao flop, od ove sezone ulazi pod sankcije. Odlučeno je da se foliranju stane na put i da košarkaši shvate da nisu glumci, a arbitri žiri. Čak je i FIBA pre NBA lige za floping uvela tehničku grešku. 

Ako sudije u NBA ligi odluče da je bila gluma igrači će dobijati tehničke greške, objasnio je Monti Mekačen, jedan od najcenjenijih ljudi u sudijskoj organizaciji.

Ako arbitri propust priliku da kazne igrača tehničkom, a naknadnom analizom se utvrdi da jeste bila "simulacija" faula, dobiće kaznu od 2.000 dolara. Ipak, tehničke dobijene za flop ne ulaze u zbir za moguće isključenje igrača.

Još jedno pravilo, vredno i važno, odnosi se na mogućnosti trenera - dobili su drugi čelendž koji mogu da iskoriste samo ako su prvi put bili u pravu. S obzirom na to da je veliki broj grešaka, odnosno sumnji u sudijsku odluku, dozvoljeno je trenerima da dva puta traže gledanje snimka. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()