Partizan novi šampion ABA lige

Timska igra, pod dirigentskom palicom kapitena, dovela je crno-bele do pobede u poslednjem derbiju ove sezone

22.06.2023. 22:02
  • Podeli:
Crvena zvezda Partizan-6494a7bcd7dbb.webp Foto: ABA liga/Emilija Jovanović

Partizan je novi šampion ABA lige i siguran učesnik Evrolige naredne sezone. Crno-beli su u majstorici finalne serije regionalnog takmičenja, pred prepunim tribinama svojih navijača i u atmosferi bez incidenata, savladali Crvenu zvezdu 96:85 (30:18, 24:16, 21:34, 21:17). 

Partizan je preuzela trofej od večitog rivala i donela ga svojoj kući posle 10 godina. 

Do ove pobede, najvažnije u sezoni, tim Željka Obradovića stigao je disciplinovanom igrom, angažovanom u napadu od prvog trenutka, što je zadavalo ozbiljnu prepreku u odbrani protivniku.

Utakmica je otvorena trojkom Kevina Pantera sa zvukom sirene za istek napada. Zvezda je svoj napad propustila, da bi potom faulirala kapitena Partizana pri novom šutu za tri – pogodio je Panter sva tri slobodna bacanja i doveo crno-bele do vođstva od 6:0. Bio je to znak da je Amerikanac rešen da se bori i raspoložen da pogađa. 

Prve poene za Zvezdu upisao je Luka Mitrović – 6:2, a potom napravio i prvu ličnu. Potom i Madar pogađa za tri – 9:2, a igrao se tek drugi minut. Do kraja 10. minuta, odnosno prve četvrtine, Partizan je nastavio da se „bori“ trojkama (6/8), kao najjačim oružjem i stigao do dvocifrene prednosti – 30:18. 

I drugu četvrtinu su crno-beli počeli trojkom. Bila je ta i ona u sledećem napadu trojka Zeka Ledeja, koji je do svog 12 poena stigao već u 12. minutu – 36:20 bilo je na semaforu. 

Pokušavala je Crvena zvezda prodorima da umanji razliku i uspevalo joj je. Nije lako trošila napade, što je bio znak da se ne predaju iako dugo igra u dvocifrenom minusu.

Igrači Partizana su ravnomerno rasporedili učinak i pokazali timsku igru, koja je bila konkretna – baš kako je i zamišljena. Kad je tim Željka Obradovića disciplinovan na terenu i sprovodi dogovorenu taktiku malo ko može da ga skrene s puta ka cilju. O tome je govorio sve vreme i rezultat – bilo je 44:26 i 16. minutu.

I koliko ništa nije išlo na ruku igrača Zvezde jeste i podatak da je Luka Mitrović sakupio tri lične greške već u 17. minutu. Partizan je dva bacanja iskoristio za prvih +20 – 46:26. Do kraja poluvremena ništa novo se nije desilo – na odmor se otišlo sa istom razlikom – 54:34.

Kako je počeo utakmicu Kevin Panter je počeo i drugo poluvreme – trojkom koja je crno-belima donela i maksimalnu prednost od 57:34. I sledeće poene za Partizan dao je njegov kapiten i time iznova preuzeo odgovornost – 59:36. 

Za sve to vreme crveno-beli nisu odustajali. Uspeli su, u naredna tri minuta treće četvrtine, da ostvare seriju 2:14 za 61:50 (15. minut)... Zvezdin nalet prekinuo je Kevin Panter za 63:50, ali ne i nameru da tope minus. 

Upornošću je Zvezda uspela da prepolovi razliku 70:60, a posle tajm-auta i da je vrati na jednocifrenu 70:62. Ostali su crveno-beli u tim trenucima, dva minuta pred kraj treće četvrtine, bez Luke Mitrovića koji je napustio teren zbog pet ličnih grešaka. 

Bila je ta treća četvrtina najbolje izdanje crveno-belog tima koji se približio protivniku na "svega" 75:68.

Sporije se ušlo u poslednju, odlučujuću, deonicu. I opreznije. Partizan je pokušao da vrati igru iz prvog poluvremena, Crvena zvezda da nastavi napadački kako je počela drugo poluvreme. Ali nervoza je uzimala danak.

Gosti su imali više koncentracije, pa su napravila seriju 5:0 - Vildosa upisao trojku, odnosno prve poene, dok je Nedović pogodio uz faul što je smanjilo razliku na - 79:75.

Ulog je učinio svoje, utakmica je uvedena u neizvesnost četiri minuta pre kraja. Sve je više faulova, a manje pogodaka. 

Ali u tim trenucima publika je postala glasnija, Partizan se podigao i sa mini serijom 4:0 vratio "sigurnu" prednost - 85:76. Ubrzo su crno-beli, preko Pantera i Lesora, vratili dvocifrenu prednost - 89:77 dva i po minuta pre kraja. Pogađala je i Zvezda, ali se nije branila i razlika je do kraja ostala dvocifrena.

Kapiten Partizana je bio, na kraju, najefikasniji igrač meča sa 32 poena. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()