Preminuo nekadašnji američki košarkaški trener Bobi Najt

Predvodio je reprezentaciju SAD do zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1984. godine

02.11.2023. 10:30
  • Podeli:
Tan2023-11-0200382053_2 bobi najt AP PhotoPat Sullivan-65436b9c39e96.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Pat Sullivan

Nekadašnji američki košarkaški trener Robert Montgomeri Najt preminuo je u 84. godini, potvrdila je danas njegova porodica u objavi na društvenim mrežama, prenosi AP.

Bobi Najt je u aprilu bio hospitalizovan zbog bolesti.

"Teška srca vas obaveštavamo da je trener Bob Najt preminuo u svom domu u Blumingtonu okružen porodicom. Zahvalni smo na svim mislima i molitvama, i cenimo kontinuirano poštovanje naše privatnosti pošto je trener zahtevao privatno porodično okupljanje. Nastavićemo da slavimo njegov život i da ga se sećamo, danas i zauvek kao voljenog muža, oca, trenera i prijatelja", navodi se u saopštenju porodice slavnog američkog trenera.

Tvorac je filozofije igre u napadu koja je uticala na generacije trenera. Bio je jedan od najkontroverznijih ličnosti američke košarke. Poznavaoci košarke tvrde da je od stvaranja igrača, Bobi Najt mnogo veći uticaj imao na razvoj čitave plejade izvanrednih trenera, jer su mu na počecima karijere pomoćnici bili Stiv Alford, Lorens Frenk, Džim Bejhejm, Rendi Vitman, te jedini koji ga je prestigao po rezultatima – Majk Križevski.

Zazirali su i od njegovog karaktera, pa je ostalo zapisano da je tokom boravka njegovog tima u Portoriku napao policajca, da je tokom tajmauta glavom udario Šerona Vilkersona, da je hvatao igrače za gušu, te da je džogerom raspalio Kalberta Čejnija zbog čega je čitava plejada afroameričkih lidera skočila protiv njega.

”Kada, jednom, moji zemaljski dani prođu, želim da me sahrane potrbuške, kako bi kritičari mogli da me poljube u d…,” rekao je svojevremeno Najt.

Košarkašku javnost je zapanjio i 1993. godine kada je obznanio da će za Indijanu igrati Ivan Renko, mladić iz Jugoslavije koji ima fenomenalne fizičke predispozicije, ali da zbog rata, koji je tada besneo, ne može da otkrije više detalja. Na kraju se ispostavilo da je samo želeo da ruglu izvrgne brojne skaute koji su tvrdili da prate sve igrače na svetu.  

Kada ga je predsednik univerziteta Indijana, Majls Brend otpustio 2000. godine, postao je najomraženija osoba u toj američkoj saveznoj državi. U dvoranu u kojoj igra Indijana vratio se tek 19 godina kasnije, u zagrljaju Ajzee Tomasa, a publika ga je dočekala ovacijama.

Najt je završio trenersku karijeru sa 902 pobede u 42 sezone. On je predvodio tim armijskog koledža Vest Point, Indijanu i Teksasu. Osvojio je tri NCAA titule u Indijani, a predvodio je i reprezentaciju SAD do zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1984. godine.

Najt je trenersku karijeru završio 2008. na koledžu Teksas Teh.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()