Preminuo velikan svetske košarke: Igrao sa našim asovima, a za Grke je bio najveća legenda

Vigins je u Grčkoj smatran za košarkašku legendu

14.09.2024. 12:26
  • Podeli:
košarkaška lopta - profimedia-658ef907289b4.webp Foto: Profimedia

Mičel Vigins, legendarni američki košarkaš, preminuo je u 65. godini. Reč je o legendi grčke košarke i ocu NBA zvezde iz Golden Stejt Voriorsa, Endrjua Viginsa. 

Vigins je u Grčkoj smatran za košarkašku legendu - igrao je u dresu Milona i Panioniosa, a 1994. i 1996. godine bio je najbolji strelac šampionata Grčke.

Uz njega su igrali mnogi naši i svetski asovi asovi poput Baneta Prelevića, Zorana Savića, Dragana Tarlaća, Žarka Paspalja, Nikosa Galisa, Alfonsa Forda.

"Preminuo je ove nedelje u 64. godini nakon bolesti, objavila je njegova ćerka Agni na društvenim mrežama, a prenosi Džonatan Fajgen iz The Houston Chronicle. Nacionalna asocijacija košarkaških penzionisanih igrača potvrdila je vest", pišu američki mediji.

Senior Vigins bio je 23. na draftu 1983, igrao je za Bulse, Roketse i Sikserse tokom svojih šest NBA sezona, postižući u proseku 10 poena, 3,2 skoka i 1,6 asistencija u 389 utakmica. Godine 1987. isključen je iz lige na dve i više sezone zbog pozitivnog testa na kokain.

Nakon što je njegova NBA karijera završena 1991-92, Vigins je igrao za timove u Grčkoj. Takođe je nastupao u Francuskoj i na Filipinima van Sjedinjenih Država.

Vigins, koji je sa timom SAD osvojio srebrnu medalju na FIBA svetskom prvenstvu 1982. godine, upoznao je svoju buduću suprugu Maritu Pejn dok su njih dvoje bili na Floridi. 

Pejn-Vigins je osvojila srebrnu medalju u sprintu za Kanadu na Olimpijskim igrama 1984. Imali su šestoro dece zajedno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()