Preokret: Ertel može da igra za Francusku na Olimpijskim igrama

Igrači, posle fijaska na Svetskom prvenstvu, ljuti na Košarkaši savez Francuske

12.10.2023. 08:37
  • Podeli:
Tomas Ertel-1665558274294.webp Foto: Profimedia

Košarkaš Zenita Tomas Ertel (34) mogao bi da zaigra za reprezentaciju Francuske na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, prenosi "Basketnjuz".

Ertel je izbačen iz nacionalnog tima Francuske, pošto je prošle godine odlučio da potpiše ugovor sa ruskim Zenitom. Košarkaški savez Francuske (FFBB) je prošle godine doneo odluku da svi igrači koji potpišu za neki ruski ili beloruski klub neće moći da nastupaju za nacionalne selekcije do kraja rata u Ukrajini.

Ertel je prošle godine igrao za Francusku na Evropskom prvenstvu, ali je zbog suspenzije propustio ovogodišnji Svetsko prvenstvo ovog leta.

Trikolori su na SP u Manili doživeli fijasko, pošto su osvojili 18. mesto. Kapiten Francuske Nikola Batum je po završetku Mundobasketa kritikovao čelnike FFBB što nisu dozvolili da Ertel igra na SP.

Pravilo ne važi za sve

Francuski košarkaški reprezentativci su ljuti na FFBB, jer se pravilo o zabrani igranja u Rusiji i Belorusiji ne primenjuje na sve sportiste. Francuski odbojkaški reprezentativac Ženja Grebenikov nije izbačen iz nacionalnog tima iako igra za Zenit.

Predsednik FFBB Žan-Pjer Sijuta izjavio je da će Savez preduzeti sve dodatne korake da bi Ertel ponovo zaigrao za Francusku.

"Radimo i na političkom nivou. Tražimo sva rešenja koja će omogućiti Ertelu da ponovo bude u reprezentaciji", rekao je Sijuta. 

Ertel je sa reprezentacijom Francuske osvojio srebro na OI u Tokiju 2021. godine, kao i bronzu na SP 2014. On je sa Francuskom bio šampion Evrope 2013, a prošle godine Trikolori su osvojili srebrnu medalju na EP u Nemačkoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()