Velika priča Željka Obradovića: Mirotić dobio pozive iz politike i crkve

Trener Partizana o Madaru, Mirotiću, novoj sezoni, Evroligi, pritiscima i molbi navijačima

05.10.2023. 10:27
  • Podeli:
Željko Obradović-639da2dee8e4b.webp Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

Na početku nove košarkaške sezone, naročito u Evroligi, u centru pažnje je trener Partizana Željko Obradović. Ove godine je posebno interesantan jer će se njegov crno-beli tim posebno pratiti i upoređivati sa dometima iz prošle sezone (plasman u top 8), a pored toga što popularni Žoc ima ogromno iskustvo tokom leta se suočio sa raznim uspelim i propalim transferima.

U razgovoru za "Nedeljnik" krenulo se od Jama Madara, igrača u kog je uloženo i vremena i ljubavi, vere i poverenja, ali je on iskoristio propust kluba oko ne pročitanog mejla i otišao iz Partizana. Bio je to ogroman udarac za Obradovića.

“Data reč je ze mene važnija i od ugovora. Vrlo smo otvorteno razgovarali sa igračima na kraju prošle sezone. Otvoreno smo im rekli šta klub može kome da ponudi. I ovo je idealna prilika da javno zahvalim Kevinu, Zeku, Džejmsu, Balši i Aleksi što su produžili ugovore. Igrači koji su otišli, otvoreno su govorili o svojim razlozima. Skoro svi. Matijas Lesor je rekao da ima sjajne finansijske ponude i pošto mi to nismo mogli da ispratimo, odlučio je da ode. Pošteno. Dante Egzum je želeo da se vrati u NBA , da proba ponovo tamo i ja mu želim svu sreću. I to je pošteno. Papapetru je dobio odličnu ponudu da se vrati kući i rekao je da mu je to velika želja. Opet pošteno. U slučaja Jama Madara, ipak, ne mogu da kažem da je sve bilo iskreno“, rekao je Obradović.

Odmah je pojasnio.

“Stvar je išla ovako – on je doleteo specijalno iz Tel Aviva da bi razgovarao sa mnom. Sedeli smo u kafiću blizu moje kuće oko dva sata i pričali o daljim planovima. Nijednog trenutka on nije govorio o bilo čemu osim o minutaži, prilici da igra, planovima, zahvalnosti i svemu što je vezano za napredak koji je ostvario. Tako smo se rastali i ja sam otišao na trenersku kliniku. Nije prošlo mnogo, eto ga Madar, zove me i spominje novac. Kaže, nezadovoljan je ugovorom. Ja ga pitam što mi nije spominjao novac kad smo pričali, on kaže da je shvatio da nije dovoljno plaćen. Neću apsolutno ga ulazim u to ko ga je savetovao, ali je jasno da ga je neko posavetovao. Rekao sam mu da bez obzira na njegov kvalitet i napredak koji je ostvario ne želim da ga odvajam od drugih igrača njegovog uzrasta, podsetio sam ga da smo ga mi izvukli iz anonimnosti i da smo napravili plan o budućem radu u kom je njegovo mesto bilo vrlo važno. Kada sam shvatio da više nemam šta da mu kažem uputio sam ga na Zorana Savića i stvar se završila kako se završila“.

Nikola Mirotić - Još jedan neočekivani rasplet

Sa druge strane, Nikola Mirotić je trebalo da dođe, ali nije. Upitan je Obradović šta se zaista desilo sa transferom?

“Ispričaću sve ono što ja o tome znam. Posle nekoliko razgovora koje smo obavili sa Nikolom, što ja, što uprava kluba, on me je pozvao i rekao da sigurno dolazi u Partizan. Ostalo je bilo da se razreše papirološke stvari između njega i Barselone i ta čitava zavrzlama. Međutim, mi smo za sve to vreme nastavili da komuniciramo. Nikola je izuzetno vaspitan momak i svi ti razgovori su bili vrlo prijatni i sve je teklo kako treba – razgovarali smo o procesu sastavljanja tima, koje igrače želimo da dovedemo, kako planiramo da igramo, on se zanimao za svaki detalj. Posle dve nedelje takvih razgovora, on me je pozvao i rekao mi da ipak ne može da dođe. Kada sam ga pitao zašto, rekao mi je da su u pitanju – pritisci“.

Kakvi pritisci?

“Ja sam mu rekao da smo svi mi pod pritiskom, da je to deo posla, i vređanje, i očekivanja, pretnje, ali da niko nije zaista trpeo neke posledice od tog pritiska i da mislim da on sa tim može da se nosi. On mi je tada rekao da je dobio nekoliko poziva i da je ipak prinuđen da odustane. Reći ću vam tačno kako je on meni rekao. Nije izgvorio nijedno ime, ali mi je rekao da je dobio pozive iz politike i iz crkve“.

Molba navijačima

Obradović posebno želi da istakne molbu navijačima:

“Nijednog trenutka ne želim da okrivim Mirotića za bilo šta. Ja sam imao potrebu pre svega iskreno da kažem navijačima Partizana šta se događalo i u tom i u Madarovom slučaju. Ali imam još veću potrebu da im uputum molbu i molim vas da to istaknete – sve spomenute igrače, i Lesora i Papapetrua i Madara i Mirotića dočekajte aplauzom, pokažite im da ih poštujete i dokažite svoju veličinu. To je moja iskrena molba“.

Fokus na tim koji je tu

Obradović je govorio i o igračima koje ima na raspolaganju, koji su tu zbog Partizana i zbog njega kao trenera sa kojim bi radio, skoro, svaki domaći i strani igrač. 

“Znam kvalitete Ognjena Jaramaza i moj zaključak je da ćemo morati polako da ga uvodimo jer to što nije igrao četiri meseca zahteva strpljenje. Strpljenje ljudi u klubu i požrtvovan rad sa njim, a nadam se da će i navijači imati strpljenja. Ja u Ognjena verujem. Mateuš Pnitka i ja samo obavili jedan jedini razgovor i on je potpisao ugovor. Sve je bilo toliko jasno, njegova velika želja da igra za Partizan i da ga ja treniram, moja želja da imam takvog igrača, i on je odmah pokazao sve ono što smo o njemu znali ili smo se nadali – da je fajter, da je ozbiljan radnik, fanatik i da je spreman da igra povređen. U slučaju Frenka Kaminskog situacija je bila slična – imali smo jedan razgovor, on je odrastao u srpskoj zajednici, znao je gde dolazi. Pametan je igrač, biće potrebno da vršmo neka prilagođavanja, ali sam i njime zadovoljna“.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()