Vembanjama u porazu ponovio Džordanovu partiju: Dobar učinak, ali nisam zadovoljan

Meč je završio sa 27 poena, 10 skokova, 8 asistencija, 5 ukradenih lopti i 5 blokada

24.02.2024. 11:03
  • Podeli:
Viktor Vembanjama-657b19016a52d.webp Foto: AP Photo/Eric Gay/Tanjug

Košarkaš San Antonio Sparsa Viktor Vembanjama je u duelu sa Los Anđeles Lejkersima pokazao košarkaško umeće, popunio sve kolone i dokazao koliko dominantan može biti, pošto je uradio nešto što niko nije još od legendarnog Majkla Džordana. 

Vembanjami je ovo prva sezona u NBA ligi i trenutno je prvi kandidat za laskavo priznanje najboljeg novajlije lige američkih profesionalaca, a cilj ka nagradi je posebno podebljao partijama u poslednja dva meča.

Naime, prvo je Francuz u porazu od Sakramento Kingsa ostvario partiju pet puta pet, odnosno u pet kolona je upisao barem 5 statističkih jedinica. Meč je završio sa 31 poenom, 13 skokova, pet skokova i pet blokada. Da stvar bude impesivnija, falila je Vembiju još jedna asistencija da zabeleži šest puta pet učinak. 

Retke su ovakve partije, to povrđuje i činjenica da je svega 15 igrača u istoriji NBA lige uspelo da ostvari tako nešto. Poslednji kome je pošlo za rukom da odigra 5×5 utakmicu bio je Jusuf Nurkić koji je postigao 24 poena, 23 skoka, 7 asistencija, 5 blokada i 5 ukradenih lopti za Trejl Blejzerse protiv Kingsa na Novu godinu 2019.

NBA je počela da prati ukradene lopte i blokade u sezoni 1973/74

Potom su Sparsi izgubili od Lejkersa sa 123:118, a Vembanjama je meč završio sa 27 poena, 10 skokova, 8 asistencija, 5 ukradenih lopti i 5 blokada za 31 minut.

Francuz je tako sa 20 godina i 50 dana postao najmlađi igrač koji je ostvario 5x5 partiju, do skora to je bio Andrej Kirilenko, a Vembi je, takođe, postao i košarkaš koji je do ovakvog učinka došao za najmanje provedenog vremena na parketu - svega 31 minut, pa je na taj način pretekao Markus Kembija.

Još je impresivnije što mu je ovo bila druga uzastopna utakmica sa pet ukradenih lopti i pet blokada, što niko nije uspeo od Majkla Džordana.

"Pitam se da li je on to uradio u pobedama, a ne u porazima. Za mene je to sporedno. Nadam se da ću se jednog dana osvrnuti i moći da kažem da je ovo bila dobra predstava, ali sada ne mogu da budem zadovoljan porazom" nezadovoljno je rekao Vembanjama.

San Antonio ove sezone ima skor 11-46, a trenutno je na začelju tabele Zapadne konferencije.

Standings provided by Sofascore
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()