Veoma uzbudljivo u NBA ligi: Orlando povukao dres Šakil O'Nila, Pokuševski grejao klupu

Centar je tek četvrti igrač čiji su dres povukli u najmanje tri franšize

14.02.2024. 12:01
  • Podeli:
Šakil ONil AP PhotoKevin Kolczynski_tanjug-65cc90acb0d2d.webp Foto: AP Photo/Kevin Kolczynski/tanjug

Košarkaši Oklahome pobedili su u gostima ekipu Orlanda rezultatom 127:113 u meču NBA lige.

Najefikasniji u ekipi Oklahome bio je Džejlen Vilijams sa 33 poena, dok je Šej Gildžes-Aleksander ubacio 32. Srpski košarkaš Aleksej Pokuševski nije igrao za Oklahomu.

Kod domaćih, najbolji je bio Paolo Bankero sa 23 poena i 10 asistencija, dok je Vendel Karter ubacio 22 poena.

Orlando je na ceremoniji uoči početka meča povukao dres sa brojem 32, koji je nekada nosio Šakil O'Nil (51).

Američki mediji podsećaju da je ovo prvi put da je Orlando povukao iz upotrebe dres jednog igrača.

Los Anđeles Lejkersi i Majami Hit su franšize koje su već povukle Šakov dres. Centar je tek četvrti igrač u istoriji NBA lige kojem su dres penzionisale najmanje tri različite organizacije - pridružio se Billu Raselu, Viltu Čemberlenu i Pitu Maraviču.

Nikad ne zaboravite odakle ste došli

"Znate, ima ona stara izreka: 'Nikada ne zaboravite odakle ste došli'. Moja profesionalna karijera je počela ovde. Veći deo života sam ovde proveo. Nikada nisam mislio da će ovaj dan doći", rekao je O'Nil tokom ceremonije, kojoj su sem članova porodice prisustvovali i bivši saigrači.

Šak je proveo četiri sezone u Orlandu i osvojio je priznanje za najboljeg novajliju godine (ROTY). Takođe, svake sezone koju je proveo kao igrač Medžika bio je biran za All-Star utakmice i vodio je franšizu do prvog finala NBA lige u sezoni 1994-95.

U 295 utakmica regularne sezone, Šak je u proseku postizao 27,2 poena, 12,5 skokova i 2,8 blokada po utakmici, što se sve svrstava u prva tri po proseku u istoriji franšize.

O'Nil je u Orlando stigao 1992. godine kao prvi pik na NBA draftu i nosio je dres Medžika od 1992. do 1996. godine, a potom je nastupao za LA Lejkerse, Majami, Finiks, Klivlend i Boston.

Majami i Jović deklasirali Milvoki

Majami je već u prvoj deonici došao do dvocifrene predosti i videlo se da su mnogo bolje raspoloženi od Janisa i družine. Jović je bio najefikasniji pojedinac na meču sa 24 postignuta poena, a pored reprezentativca Srbije, u redovima Hita istkao se Dankan Robinson sa 23 poena, a po 19 su postigli Tajler Hiro i Kevin Lav, dok je Bem Adebajo upisao tripl-dabl partiju sa 16 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

Kod Milvokija su posle Adetokumba, koji je postigao 23 poena, najbolji bili Demijan Lilard, Malik Bizli i Bobi Portis - sva trojica sa po 16 poena.

Boston nastavio pobednički niz

Košarkaši Bostona su na gostovanju savladali Bruklin rezultatom 118:110. 

Raspoloženi su u redovima domaćih bili Mikel Bridžiš sa 27 poena i Kameron Tomas sa 26 poena, ali bez prave podrške saigrača nisu mogli do iznenađenja u kojem bi savladali vodeću ekipu Istočne konferencije NBA lige. U ekipi Bostona Džejson Tejtum je odigrao monstruoznu partiju koju je završio sa 41 poenom i čak 14 skokova. Pratili su ga Džejlen Braun sa 19 poena, uz Al Horforda i Derik Vajta - obojica sa po 16.

Finiks slavio u uzbudljivoj završnici

Košarkaši Finiksa su na domaćem terenu, predvođeni Kevin Durentom ( 28 poena i 11 skoka), Devin Bukerom (  25 poena i 9 asistencija) i Erik Gordonom ( 23 poena), u neizvesnoj zavšnici savladali Sakramento. Kingse su predvodili Diaron Foks sa 40 poena i Domantas Sabonis sa 35 poena 18 skokova i 12 asistencija. 

U ostalim utakmicama NBA lige, postignuti su sledeći rezultati:  Portland - Minesota 109:121 i LA Lejkers - Detroit 125:111.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()