Bah upozorava Ukrajinu: Prestanite sa pozivima na bojkot OI u Parizu

Prvi čovek MOK rekao je da svi "osećaju bol i patnju ukrajinskog naroda", ali je citirao i rezoluciju Ujedinjenih nacija

09.02.2023. 22:00
  • Podeli:
Tomas Bah-639c2dcf1e89c.webp Foto: Profimedia

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah pozvao je Urajinu da prestane sa pretnjom bojkota Igara u Parizu 2024. godine, ukoliko na njima bude dozvoljen nastup ruskim i beloruskim sportistima, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Kako se navodi, u pismu, u koji je britanski medij imao uvid, Bah ističe da je pretnja bojkotom preuranjena jer odluka o učešću sportista iz Rusije i Belorusije nije doneta, kao i da Ukrajina prestane da vrši pritisak na druge Olimpijske komitete i organizatore Igara.

Bah je takođe dao punu podršku ukrajinskim sportistima i dodao da svi "osećaju bol i patnju ukrajinskog naroda", ali je i citirao rezoluciju Ujedinjenih nacija u kojoj se kaže da je "bilo koji oblik diskriminacije nekompatibilan sa olimpijskim pokretom" i dva specijalna izvestioca UN koji izražavaju zabrinutost zbog potpune zabrane diskriminacije ruskih i beloruskih sportista.

Prema rečima prvog čoveka MOK upravo to su razlozi za razmatranje uključivanja ruskih i beloruskih sportista kao neutralnih na Igrama u Parizu.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()