Beograd domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine

Ova odluka je doneta na redovnoj godišnjoj konvenciji Evropske atletike, koja je održana u Skoplju, a kandidatura Srbije dobila je prednost u odnosu na Holandiju

23.10.2024. 12:20
  • Podeli:
atletski savez ass-6718c4a0b82ed.webp Foto: Atletski savez Srbije

Beograd će biti domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine i to na deonicama od 10, 21 i 42 kilometra, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je ova odluka doneta na redovnoj godišnjoj konvenciji Evropske atletike, koja je održana u Skoplju, a kandidatura Srbije dobila je prednost u odnosu na Holandiju.

"Organizatori ovog šampionata Evrope, koji će se održati 17. i 18 aprila 2027, biće Beogradski maraton i Srpski atletski savez, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i Ministarstva sporta, a sve u sklopu obeležavanja velikog jubileja - 40 godina od osnivanja Beogradskog maratona. Takođe, Evropsko prvenstvo u trčanju biće i najbolja moguća uvertira specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 sa temom 'Igra(j) za čovečanstvo', koja će biti održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine u Beogradu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je Evropska atletika prošle godine donela odluku da organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju na 10 kilometara, polumaratonu i maratonu povere organizatorima maratonskih trka, a domaćin prvog Šampionata Starog kontinenta spram novim pravilima biće Belgija 12. i 13. aprila 2025. godine.

 "Delegacija Srbije na kongresu u Skoplju, koju su činili direktor takmičenja Srpskog atletskog saveza Predrag Momirović, direktor Beogradskog maratona Darko Habuš, izvršni direktor Srpskog atletskog saveza Jovan Kantar i PR menadžer Srpskog atletskog saveza Katarina Stevanović dobila je snažnu podršku članova Evropske atletike. Njihova posvećenost i dugogodišnje iskustvo u organizaciji događaja globalnog značaja bili su ključni faktori u odluci da Beograd postane domaćin ovog prestižnog prvenstva", dodaje se u saopštenju.

"Veliko nam je zadovoljstvo što će domaćin EP u trčanju biti Beograd, grad koji se mnogo puta dokazao kao besprekoran domaćin velikih takmičenja. Evropsko prvenstvo u trčanju je najnoviji događaj u kalendaru Evropske atletike i predstavlja samu srž naše strategije u širenju trkačkog pokreta širom kontinenta", rekao je predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

 "Jedan od glavnih ciljeva ovog šampionata biće da elitne trkače i rekreativce ujedinimo na stazi i radujemo se što ćemo profesionalce i amatere imati zajedno startu i što ćemo biti u prilicu da ih u Beogradu gledamo zajedno kako ostvaruju svoje takmičarske ambicije", konstatovao je Karamarinov.

Očekuje se da će na šampionatu u Beogradu učestvovati preko 25 hiljade trkača u sve tri discipline. 

"Još jedan veliki događaj za našu zemlju! Ponosni smo što smo dobili priliku da organizujemo Evropsko prvenstvo u trčanju 2027. godine u sklopu 40. Beogradskog maratona. Ovo će biti sjajna prilika da pokažemo Beograd i Srbiju u najboljem svetlu", izjavio je Momirović.

 Evropsko prvenstvo u trčanju biće već četvrto veliko međunarodno atletsko takmičenje u poslednjih nekoliko godina, a koje će organizovati Srbija.

 Srbija je bila više nego uspešan organizator Evropskog i Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2017, odnosno 2022. godine i Svetskog prvenstva u krosu 2024. godine.

 "Ovo je velika pobeda, Srbije i Beograda i predstavlja ogromnu čast za Beogradski maraton i Srpski atletski savez. Ukazano nam je veliko poverenje i nemam ni najmanju dilemu da će naš organizacioni tim to poverenje svojim predanim i vrednim radom i opravdati. Učinićemo sve da ispunimo sve najviše organizacione standarde, ali i više od toga i da u Beogradu imamo istinski atletski spektakl. Nemam sumnje da ćemo se pokazati kao sjajni domaćini i da će iz Srbije i našeg glavnog grada biti poslata najlepša slika u svet", poručio je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

Olivera Jevtić je osvojila srebrnu medalju u maratonu na Šampionatu Evrope u Geteborgu 2006. godine kao i pet bronzanih odličja na Prvenstvima Evrope u krosu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()