Da li ste znali da Srbija ima svetsku prvakinju u plesu na svili: Naša Ana zlatom izatkana

Jedan od najfascinantinijih aspekata plesa na svili jeste sjajna kombinacija snage i gracioznosti koju izvođači moraju da poseduju

21.11.2023. 17:16
  • Podeli:
ana dragićević instagram anadrago25-655cd7849a126.webp Foto: Instagram/PrintScreen/anadrago25

Početkom jeseni u Flori (Italija) održano je Svetsko prvenstvo u plesu na svili, na kojem je učestvovalo preko 300 takmičara, među kojima i naša državljanka Ana Dragićević Vukman. Ana je ostvarila fantastičan rezultat - osvojila je prvo mesto i time postala svetska šampionka u ovom sportu.

Ana Vukman Dragićević je glumica, balerina, aerial performer, joga učiteljica i fitnes instruktorka. Rođena je u Srbiji, a odrasla u Australiji, gde je i završila studije klasičnog baleta i edukovala se na NICA (Institutu za cirkuske umetnosti). U ranoj mladosti se bavila gimnastikom, da bi se posle povrede preorijentisala na balet.

Ana se gimnastikom i plesom bavi od svoje 5. godine, a plesom na svili više od 15 godina

Svoja iskustva, koja je sticala kroz nastupe širom sveta, pretočila je u knjigu "Ples na svili". Nastupala je sa svojim koreografijama na scenama, prateći plesom izvođenja naših poznatih umetnika, poput Željka Joksimovića i sarađivala je sa svetski priznatim rediteljima. Takođe, ona je jedna od superfinalista talent-šoua "Ja imam talenat" u Hrvatskoj.

Šta je ples na svili?

Ples na svili je disciplina u kojoj se oslikava susret sporta i umetnosti sa gravitacijom. U svetu umetnosti postoje izvođenja koja oduzimaju dah i ostavljaju gledaoce zapanjenim. Jedno baš takvo izvođenje, koje se ističe po svojoj gracioznosti, eleganciji i jedinstvenosti, jeste ples na svili. Ovaj uzbudljiv i izazovan oblik plesa predstavlja spoj umetnosti, fizičke snage i ravnoteže.

Ples na svili ima dugu istoriju, a njegovi koreni sežu u cirkuske performanse. Međutim, ovaj plesni stil brzo je pronašao svoje mesto i u savremenim plesnim scenama širom sveta.

Jedan od najfascinantinijih aspekata plesa na svili jeste sjajna kombinacija snage i gracioznosti koju izvođači moraju da poseduju. Dok se penju, vrte i izvode različite akrobacije na visini, moraju da održavaju savršenu kontrolu nad svojim telom. To zahteva izuzetnu fizičku spremnost, ali i emocionalnu izdržljivost, jer izvođači često moraju prevazići strah od visine.

Neki od najpoznatijih plesača na svili bili inspirisani prirodom. Njihovi pokreti podsećaju na let ptica, plimu okeana ili nežnost vetra

Prelepo, ali i rizično

Ples na svili nije rezervisan samo za profesionalne plesače. Postoje radionice i kursevi koji omogućavaju entuzijastima da isprobaju ovu fascinantnu vrstu plesa. Ana kroz svoju knjigu "Ples na svili" i masterclass-ove koje drži, želi da pokaže ljudima da na ovaj način sjajno mogu da dožive sopstvenu snagu i gracioznost.

Iako je ples na svili često povezan sa elegancijom i lepotom, važno je istaćii i rizik koji nosi. Izvođači su često visoko iznad tla, izvodeći pokrete na visi koja zahteva pažnju, preciznost i stručnost. Stoga je važno da početnike kroz proces vodi izuzetno stručna osoba. Čak i kada su u upitanju profesionalci, bezbednost je uvek prioritet, a mere opreza, kvalitetna oprema i adekvatne obuke su uslov kako bi se osigurala bezbrižnost tokom izvođenja.

Ples na svili predstavlja jedinstven spoj umetnosti, snage i gracioznosti. Njegova fascinantna istorija, inspiracija iz prirode i zahtevi koje postavlja pred izvođače, čine ga nezaboravnim iskustvom za gledaoce širom sveta. Ovaj ples na nitima svile stvara čaroliju koja oduzima dah i ostavlja nas da razmišljamo o lepoti i hrabrosti ljudskog tela u pokretu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()