Da više ne aplaudirate kad izgubimo poen: UNA vam otkriva pravila džudoa

Vreme je za ubrzani kurs

Autor: Emilija Pešić
30.07.2024. 19:15
  • Podeli:

Otkako su počele Olimpijske igre, krenula je prava euforija. Od danas počinjemo i da brojimo medalje, a uporedno s tim ne prestajemo da navijamo za svakog našeg predstavnika koji izađe na teren - pa čak i onda kada baš i ne znamo pravila igre. 

Ekipa UNA TV odlučila je da od danas džudo prati sa bar osnovnim predznanjem o tom sportu. 

Sledi kratko uputstvo za sve nas koji greškom aplaudiramo i onda kada izgubimo poen.

Gledamo i ne trepćemo. Navijamo i poskočimo na svako obaranje misleći da je pobeda u rukama, a zapravo tek onda kada se promeni rezultat na semaforu shvatimo šta se desilo. 

Šido, ipon, vazari... e sada je dosta. Vreme je za ubrzani kurs.

Za početak: sve ono što ne razumemo odigrava se u samo četiri minuta, koliko traje džudo meč.

"Ako se u četiri minuta ne dogode tehnički poeni, a to su vazari ili ipon, onda ide 'golden score' do momenta dok neko ne pobedi kroz bacanje, gušenje u polugu ili njegov protivnik ne dobije kaznu i na taj način se završava meč", kaže za UNU šef stručnog štaba džudo kluba Rakovica Borivoje Lukić.

Jasnije, ali teorija ne pomaže mnogo nama  laicima. 

Nije svako obaranje poen. Potez koji donosi konačnu pobedu je čuveni ipon.

Do pobede se može i na još jedan način - zahvatom.

Na kraju smo čuli - ili će ga ugušiti ili će predati - pa nekada i to bude opcija.

U borbu će ovih dana nekoliko naših sjajnih džudista, sada sa ovim znanjem šaljemo im poruku - iponom do medalje, bez nezgodnih zahvata i bez predaje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()