Koneljano slavio nakon velikog preokreta: Izabel Hak dobila "rat" sa Tijanom Bošković

Šveđankinih 37 poena za isto toliko pobeda u nizu

15.03.2024. 12:05
  • Podeli:
Izabela Hak Koneljano CEV-65f41fb9206dc.webp Foto: CEV

Odbojkašice Koneljana pobedile su nakon preokreta turski Ezačibaši u prvom polufinalnom meču CEV Lige šampiona sa 3:2, po setovima 26:28, 20:25, 25:14, 25:22, 18:16, a najbolja igračica na terenu bila je Šveđanka Izabel Hak.

Od prvog poteza utakmica je bila dostojna polufinala Lige šampiona. Sve što vrunska odbojka može da ponudi bilo je na tacni u Trevizu. Koneljano je zakoračio u meč kao favorit, ali je Ezačibaši došao sa jasnom vizijom. 

Tijana Bošković je povukla najviše, ali i saigračice su bile na veoma dobrom nivou u prvom setu. Jovana Stevanović je bila odlična kad je bilo najpotrebnije, veliki doprinos je dala i Hande Baladin, dobro se snalazila i Bejza Ariči. Vrlo motivisane izabranice Ferhata Akbaša dobro su se nosile sa protivničkim navijačima, koji su napravili izuzetno vrelu atmosferu. 

Domaće igračice su delovale pomalo zbunjeno, navikle da uglavnom one vode glavnu reč. Turkinje su servisima gađale Ketrin Plamer - i ta taktika je bila dobitna. Prvo jer su potpuno poremetile prijem Italijanki, drugo jer su isključile Amerikanku iz napada. Ezačibaši je dočekao završnicu prvog seta sa komotnim vođstvom 24:20. 

Naznaci problema za Ezačibaši

Tad je proradio Koneljano. Postalo je veoma dramatično, prednost se topila. Bilo je grešaka, čelendža, drhtala je ruka čak i Tijani, ali je na kraju presudnu loptu u aut poslala Izabel Hak. Devet poena je Šveđanka napravila u prvom činu, ali to nije bilo dovoljno. Ezačibaši je dobio prvi period - 28:26, a Boškovićeva je bila prva figura susreta, dobila 17 lopti u prvom činu, a prošlo je osam.  

Igrao se drugi set u serijama, Ezačibaši je vodio 19:14, a protivnice su uzletele i izjednačile. Mada je u drugom setu Tijana malo izgubila dah, u završnici je ponovo zasijala, gospodarila je sa servis linije i donela Ezačibašiju vođstvo 2:0.

FOTO: CEV

U treći set Santareli se odlučio da na teren pošalje Lanijer, što se ispostavilo kao dobra odluka. Silovito su krenule šampionke Italije i izgradile prednost 7:1. U Ezačibašiju je samo Voronkova, koja je ušla s klupe, zabeležila više od jednog poena (tri), čak je i Boškovićeva upisala samo jedan, uz napad 1-7. Početnu prednost odbojkašice Koneljana su uspešno sačuvale i bez većih muka osvojile treći set i smanjile rezultatski deficit na 2:1. Hak je dominirala sa deset poena.

Činilo se da je treći set iza odbojkašica Ezačiabašija jer su počele sigurnije da igraju u četvrom. Povele su 9:4, ali su onda ponovo dozvolile protivnicama da ih pritisnu. Elif Šahin je poslala nekoliko nepreciznih lopti, što su protivnice kaznile, pa je Koneljano došao do izjednačenja 9:9.

Morala je tada van terena Šahin, zamenila je iskusna Naz. Za sve su se pitale Santarelijeve devojke do vođstva 18:15, onda je Ezačibaši je uspeo da izjednači. Međutim, više od toga nisu mogle, povezale su par nesmotrenih poteza što je bilo dovoljno Koneljanu da izbori peti set.

Vrhunac drame bio je u taj-brejku. Turski tim je bio za korak ispred, ali nije izdržao. Tijana je osvojila šest poena, Izabel isto toliko na drugoj strani. Boškovićevoj su pridružila i Stevanovićeva, ali dodatna podrška je izostala. Sigurnije su bile domaće odbojkašice koje su nakon preokreta došle do pobede. 

FOTO: CEV

Šampion Italije ostao je neporažen i posle 37. utakmice u tekućoj sezoni. Bile su blizu odbojkašice Ezačibašija, propustile su ogromnu priliku da nanesu prvi poraz Koneljanu. Raspoložena je bila Tijana Bošković, imali su prednost 2:0, ali su posustali.

Još ništa nije gotovo, jer je revanš susret na programu u Istanulu za sedam dana. Po propozicijama CEV, za pobede od 3:0 i 3:1 pobednik dobija tri boda. Ukoliko se meč završi rezultatom 3:2, pobednik dobija dva, a poraženi jedan bod. Ukoliko obe ekipe imaju isti broj pobeda i bodova, o ukupnom pobedniku odlučuje "zlatni set", koji se igra odmah po završetku druge revanš utakmice do 15 poena.

FOTO: CEV

Najefikasnija u pobedničkoj ekipi bila je Izabel Hak sa 37 poena (64-29, 45 odsto, pet blokova, tri asa), najzaslužnija za veliku pobedu i ponela je MVP priznanje. Pratile su je Plamer koja je brojala do 16, kao i Lanijer sa 11.

Na drugoj strani, najbolja odbojkašica bila je Tijana Bošković sa 29 poena (napad 62-26, 42 odsto, dva asa, jedan blok), po 12 zabeležile su Hande Baladin i Aleksa Grej. Stevanovićeva je doprinela sa sedam.

Cup tree provided by Sofascore
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()