Najzahtevniji sport na svetu: Kako se postaje uspešan vaterpolista

Ovoga puta ne pričamo o medaljama, nego o naporima vaterpolista da ispune zahteve ove veštine

Autor: Maša Vuković
01.11.2023. 19:44
  • Podeli:

Donosimo priču o sportu u kom je Srbija ostvarila toliko uspeha, vaterpolu, ali ovoga puta ne pričamo o medaljama, nego naporima vaterpolista da ispune zahteve ove veštine. 

Vaterpolo je jedan od najzahtevnijih sportova na svetu pored borilačkih, ali i najteži olimpijski sport.

"Potrebna je nverovatna snaga nogama, tehnika, da bi se lopta šutnula na gol. To je specifičan pokret nogama koji se trenira od malih nogu. Vaterpolo je sastavljeno od plivanja, rukometa i džudoa", kaže bivši vaterpolista i trener Vaterpolo kluba Taš Nikola Rađen.

Plivanje sa stolicom u rukama nije samo mit, već izuzetno korisna i česta praksa na jednom vaterpolo treningu, jer su noge, verovali ili ne važnije od ruku u ovom sportu.

"Najvažnije su noge. Kada bih rekao da se vaterpolo igra nogama, verovatno bi mislili da sam 'šenuo', ali noge su oslonac nama u vodi. Sa njima primamo, šutiramo i dodajemo i u krajnjem slučaju, noge su nam motor kada plivamo", ističe Rađen.

Uprkos težini, veliki broj dece bira vaterpolo, jer postoji mnogo benefita koje ovaj sport donosi.

"Na zdravstvenom nivou donosi nam dosta toga, jer se svako dete koje krene na plivanje, potom na vaterpolo, mnogo razvije u fizičkom smislu, izraste, razviju se noge, ramena, mišići generalno. I u takmičarskom smislu, tu su poznanstva, različita iskustva, turniri, putovanja, sve što može sport lepo da donese, vaterpolo je meni to donelo", govori kapiten tima Branko Kujović.

Iako su najmlađi u ligi, vaterpolisti Taša igraju Superligu Srbije i nadmeću se sa starijim kolegama, jer težina nije prepreka, ali ni izgovor za profesionalnog sportistu.

"Imamo momke iz juniorskog sastava jer želimo da i naše mlađe kategorije, igrače koji se ističu da nagradimo dolaskom na trening prvog tima, tako gledamo da zadržimo naše mlade talente. U ekipi su igrači od 16 do 21 godine", ističe Rađen.

Vaterpolo klub Taš svoju prvu pobedu u ligi traži upravo ove subote u Nišu kada će snage odmeriti protiv Naisa. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()