Olimpijski komitet Srbije, Ministarstvo sporta i Delegacija EU u Srbiji najavili Evropsku nedelju sporta 2024

Zvaničan početak Evropske nedelje sporta u našoj zemlji obeležiće se 23. septembra.

Autor: Promo
18.09.2024. 15:10
  • Podeli:
MixCollage-18-Sep-2024-03-07-PM-8520-66ead0847a297.webp Foto: Promo

Olimpijski komitet Srbije će i ove godine Evropsku nedelju sporta obeležiti nizom različitih manifestacija širom Srbije u periodu od 23. do 30. septembra. 

Zvaničan početak Evropske nedelje sporta u našoj zemlji obeležiće se 23. septembra, organizacijom  velikog broja događaja širom Srbije - Beograd, Zaječar, Zrenjanin, Bor, Sombor, Pirot, Aranđelovac, Požarevac, Pančevo i Knjaževac biće domaćini „Sportskog izazova“. Tokom cele nedelje u ovim gradovima, u okviru „Sportskog izazova“, organizovaće se brojne sportske i edukativne aktivnosti, kao što su demonstracije različitih sportova, javni treninzi, edukativne radionice i turniri u različitim sportovima.

Po prvi put, manifestacija „BeActive noć“ i „BeActive noćna trka“ biće organizovani u Subotici. Ovaj festival sporta praćen muzikom i velikim brojem svetlosnih efekata biće održan u subotu, 28. septembra, u parku „Prozivka“ u Subotici. Iste večeri, zvanično će početi i šesti TreninGO izazov „Trčim za školu“ koji će trajati do 31. oktobra.

Centralni događaj ove godine „Urban Sport Fest“ biće održan u nedelju, 29. septembra, u Silosima Beograda. Svi koji u nedelju dođu u Silose, moći će da se oprobaju u velikom broju urbanih sportova kao što su brejkdens, parkur, tekbol i basket, ali i u crtanju, BMX-u i plesnom izazovu, a ceo događaj biće ispraćen uz di džeja, kao i nastupe domaćih izvođača.

 Potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije, Milica Đuričić, ovom prilikom istakla je: „Želim da se zahvalim svim institucijama, lokalnim samoupravama i pojedincima koji su se uključili u ovaj projekat, kao i Ministarstvu sporta i Delegaciji EU u Srbiji na uspešnoj saradnji koja se nastavlja i ove godine. Tokom ovogodišnje Evropske nedelje sporta, širom Srbije biće organizovano više od 150 sportskih događaja na preko 40 lokacija, prilagođenih svim uzrastima i nivoima fizičke kondicije. Verujemo da ćemo, zahvaljujući izvanrednoj sinergiji koju smo izgradili sa Ministarstvom sporta, kao i lokalnim samoupravama, nacionalnim sportskim savezima, sportskim klubovima, školama i univerzitetima, aktivirati veliki broj naših sugrađana i motivisati ih da nastave sa fizičkom aktivnošću i nakon ove nedelje“.

Ambasadori Evropske nedelje sporta imaju važnu ulogu u ovoj inicijativi. Njihov lični primer i posvećenost sportu služe kao inspiracija svima da se brinu o svom zdravlju i da pronađu vreme za fizičku aktivnost, čak i u izazovnim uslovima savremenog života. Ove godine, posebno se radujemo što smo našoj listi ambasadora dodali i olimpijsku vicešampionku Aleksandru Perišić, koja je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila srebrnu medalju u tekvondou. Njeno dostignuće je veliki podsticaj i potvrda vrednosti koje promovišemo kroz Evropsku nedelju sporta“, dodala je Milica Đuričić i pozvala građane Srbije da se priključe nekoj od aktivnosti koje će se organizovati širom naše zemlje u okviru Evropske nedelje sporta.

U Članu 1. Međunarodne povelje o fizičkom obrazovanju i sportu UNESKA se kaže “Svako ljudsko biće ima osnovno pravo na fizičko obrazovanje i sport, koji su od suštinskog značaja za razvoj ličnosti”. Zadatak nas koji smo nosioci javnih vlasti je da usvojimo i implementiramo javnu politiku kojom će se omogućiti deci i mladima da razviju pozitivne stavove prema bavljenju sportom i fizičkim aktivnostima, i to u skladu sa Evropskom poveljom i Evropskim etičkim kodeksom, i tako da stvorimo osnove za doživotno bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima. Sa tim u vezi Ministarstvo sporta, kojim danas rukovodim, otpočelo je proces izrade Strategije razvoja sporta za period 2025-2035. godine, u kojoj će jedan od posebnih ciljeva upravo biti usmeren na značaj bavljenja sportom u cilju podizanja unutrašnjih kapaciteta svih građanki i građana Republike Srbije. Evropska nedelja sporta ima poseban značaj u borbi da se što više ljudi, naročito mladih, opredeli za zdrave stilove života i da u tom smislu mnogi već od sutra počnu redovno da se bave fizičkom kulturom. Srbija će tokom održavanja Evropske nedelje sporta u pravom smislu te reči biti deo Evrope i kao i uvek delićemo vrednosti Evropske unije koje će se videti kroz aktivnosti koje će biti organizovane u gradovima širom Srbije”, istakao je ministar sporta Zoran Gajić.

Sport ne diskriminiše na osnovu pola, starosti, vere, etničke pripadnosti, obrazovanja ili seksualne orijentacije. Sport je univerzalni jezik inkluzije, a Evropska unija podstiče sve da budu aktivni – bilo da se aktivno bavite sportom ili ne, sport stvara okruženje u kom se svi osećamo dobrodošlo. Podrška Evropske unije sportskom sektoru Srbije potvrđuje posvećenost unapređenju društvene kohezije, stvaranju novih prilika i poboljšanju dobrobiti svih građana. Stoga, Evropska unija je pružila značajnu podršku sportskom sektoru Srbije, osnažujući lokalne sportske aktere i gradeći ključnu infrastrukturu za dobrobit svih građana. U protekle četiri godine, uz podršku EU, renovirano je ili izgrađeno preko 25 sportskih objekata širom Srbije: fudbalski tereni, sportski tereni, sale u osnovnim i srednjim školama, javni bazeni i sportski centri. Takođe, kroz Erasmus+ program, više od 16.000 pojedinaca iz Srbije imalo je priliku da učestvuje u  različitim sportskim projektima obogaćujući svoje živote međunarodnim iskustvima, a više od 90 organizacija i sportskih saveza u Srbiji ostvarilo je korist od Erasmus+ projekata. Srbija, kao ponosna sportska nacija, ima mnogo razloga da slavi Evropsku nedelju sporta i njenu poruku o zdravom i aktivnom načinu života, zato budite aktivni (#BeActive)“, istakla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Milica Žabić, reprezentativka Srbije u džudou i učesnica Olimpijskih igara Pariz 2024, upoznala je predstavnike medija sa ovogodišnjim programom Evropske nedelje sporta. 

U saradnji sa Savezom za školski sport, organizovaće se „Školski sportski dan“ u Pančevu, Aleksincu, Leskovcu i Paraćinu, kao i aktivacija „Budi aktivan i kreativan“ koja će u Evropsku nedelju sporta uključiti brojne ruralne škole širom Srbije.

Tokom Evropske nedelje sporta, kroz izložbu „Put pravih vrednosti“ koja će biti upriličena na Gradskom muzeju Sombora u periodu od 24. septembra do 10. oktobra, posetioci će imati priliku i da se upoznaju sa istorijatom olimpijskog pokreta.

Ovo je jubilarna deseta Evropska nedelja sporta na nivou EU, a projekat je pokrenula Evropska komisija i obeležava se mnogobrojnim sportskim i edukativnim događajima širom Evrope. Cilj projekta je promocija sporta, podsticanje građana da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukacija ljudi o zdravom načinu života. Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo sporta, a događaj je sufinansiran sredstvima Evropske unije. 

Kroz šest godina realizacije ovog projekta u našoj zemlji, Olimpijski komitet Srbije je u saradnji sa velikim brojem eksternih partnera, a u koordinaciji sa Ministarstvom sporta, uspeo da animira i aktivira više od 200.000 građana u Srbiji, približavajući sport svima i čineći ga dostupnim svakome. 

Više informacija o Evropskoj nedelji sporta i događajima koji su planirani da se realizuju širom Srbije tokom poslednje nedelje septembra možete pronaći na sajtu: www.evropskanedeljasporta.rs
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()