Olimpijski šampion preminuo od posledica virusa Kovid-19

Bio je izraziti protivnik vakcina, ali je prihvatio da se vakciniše jer je radio sa decom

25.01.2022. 15:12
  • Podeli:
silvester-coljani-foto-profimedia.jpg

Svet se oprašta od jednog od najvećih gimnastičara svih vremena. Mađar Silvester Čoljani preminuo je u 51. godini od posledica virusa Kovid-19. Reč je o olimpijskom zlatnom momku s početka 20. veka, koji je u iskusnim godinama bio protivnik vakcina, iako je vakcinisan da bi mogao da se obavlja profesionalne dužnosti trenera.

Čoljanije dominirao sportskom gimnastikom na velikim takmičenjima. Vlasnik je dve olimpijske medalje, najpre je osvojio srebro 1996. u Atlanti, a potom u Sidneju 2000. zlato i time dokazao da je najbolji na svetu u kategoriji na karikama. 

Pored Olimpijskih igara Mađar se proslavio na Svetskim i Evropskim prvenstvima sa pet, odnosno šest srebrnih i dve zlatne medalje (1998. na EP i 2002. na SP).

Čoljani je, i posle takmičarske karijere, ostao u gimnastici. Do poslednjeg dana radio je kao trener, a poslednjih godina radio je u Austriji sa decom i zbog njih je osetio obavezu da se vakciniše, iako u vakcinu nije verovao.

U decembru 2021. godine zarazio se sa Kovid-19. On je 3. decembra sa upalom pluća primljen u bolnicu u rodnom Šopronu. Njegovo stanje se ozbiljno pogoršalo i prebačen je u bolnicu u Budimpeštu. Zdravstveno stanje mu je postalo toliko kritično da je stiglo do tragičnog ishoda.

Čoljani je jedan od najvećih sportista svih vremena u Mađarskoj. Nosilac je, najvećeg priznanja, Zlatni krst koji se dodeljuje za zasluge Republike Mađarske, kao i Oficirskog krsta - Ordena za zasluge. Njegovom smrću mađarski sport se pita da li ga je trebalo bolje ceniti u životu, jer je poslednjih godina imao privatne teškoće i živeo je na rubu, a da za to niko nije mario.

Gimnastika mu je ispunila sto posto život, pa se u mladosti nije posvetio školi. U to vreme nije se suočavao u privatnom životu sa problemima...

Kada je 2005. počeo da dobija nacionalnu penziju Čoljani je želeo da zbrine porodicu i uzeo je kredit u švajcarcima kako bi izgradio kuću, kao dom. Kada su rate počele da "divljaju" nakon svetske ekonomske krize 2008. život porodice istaknutog sportiste postao je izuzetno težak.

Ponekad jeSilvester radio nekoliko različitih poslova istovremeno. Radio je u opštinskom odeljenju za sport, preduzeću za igrališta, bio je novinar i nastavnik fizičkog u srednjoj školi, godinu i po radio kao šanker u restoranu.

Kasnije se vratio gimnastici. Radio je na Islandu u jednom klubu, ali se nakon dve godine vratio iz porodičnih razloga. Našao je posao u Švajcarskoj, pa kasnije i u Austriji. Predavao je i podučavao buduće nastavnike fizičkog vaspitanja kako da deci približe gimnastiku.

Trudio se i borio za dostojan opstanak, ali bitku sa virusom Kovid-19, na kraju, nije dobio.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()