Osvojene prve medalje na Evropskom prvenstvu u tekvondou

"Usudite se da sanjate, usudite se da pobedite"- slogan je ovogodišnjeg šampionata

Autor: Promo
10.05.2024. 11:52
  • Podeli:
EP seniori tekvondo Tanya Subotić-663ded1398944.webp Foto: Tanya Subotić

U Hali 1 Beogradskog sajma juče od 9 časova počele su prve borbe seniorskih reprezentativaca čime je startovalo dugo najavljivano Evropsko seniorsko prvenstvo u tekvondou koje će trajati do nedelje 12. maja. U jučerašnjim popodnevnim časovima, od 16 i 30 upriličena je ceremonija svečanog otvaranja koja je ozvaničila početak najznačajnijeg tekvondo takmičenja pred Olimpijske igre. Takmičenje je otvorio ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

"Dobrodošli u zemlju sporta, državu koja je kroz ovaj sport doživela velike uspehe i posebne emocije. Osvajanje zlatne medalje Milice Mandić na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine u tekvondu prva je u istoriji naše države na najvećim svetskim sportskim smotrama. Usledili su uspesi i medalje Tijane Bogdanović i Nadice Božanić, a sad imamo velika očekivanja od Aleksandre Perišić. Sad je vreme da se ispiše nova istorija jer je Srbija prvi put domaćin velikog takmičenja kakvo je Evropsko prvenstvo", rekao je ministar Gajić.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su i predsednik Tekvondo asocijacije Srbije Dejan Burčul, ambasador Republike Koreje u Srbiji Đeung Li, vršilac dužnosti predsednika Evropske tekvondo unije Slavi Binev, proslavljena tekvondo reprezentativka i ambasadorka EP Milica Mandić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki, kao i gradski sekretar za sport i omladinu Nikola Penić.

"Došli ste u zemlju gde ljudi imaju veliko srce, domaćinski instinkt i veliku ljubav prema sportu. Svima želim mnogo sreće i da ponesete divna iskustva iz Beograda i da se ovde vraćate i jednog dana kad završite karijere", rekao je generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Višacki.

U ime domaćina obratio se predsednik Tekvondo asocijacije Srbije Dejan Burčul.

"Usudite se da sanjate, usudite se da pobedite - slogan je ovogodišnjeg šampionata koji vas, elitne sportiste, predstavlja na putu ka postizanju najboljih rezultata na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu. Zahvaljujem se predsedniku Evropske tekvondo unije gospodinu Pragalosu i celokupnoj tekvondo zajednici na ukazanom poverenju i izboru Tekvondo asocijacije Srbije za domaćina ove velike manifestacije - rekao je Burčul, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima šampionata Evrope.

Rezultati prvog dana šampionata po kategorijama

Žene do 49kg

Zlato – Careso Iglesias Adriana – Španija

Srebro – Dincel Kavurat Merve – Turska

Bronza – Bruna Duvančić – Hrvatska

Bronza – Supharada Kisskalt – Nemačka

 

Muškarci do 54kg

Zlato – Camoglu Furkan – Turska

Srebro – Dimitropoulos Konstantinos – Grčka

Bronza – Teskera Josip – Hrvatska

Bronza – Manenkov Maksim – Ukrajina

 

Muškarci do 63kg

Zlato – Salim Omar Gergerly – Madjarska

Srebro – Recber Hakan – Turska

Bronza – Hyttel Tobias – Danska

Bronza – Volodymyr Bystrov – Ukrajina

 

Žene do 73kg

Zlato – Laurin Althea – Francuska

Srebro – Uzuncavdar Sude Yaren – Turska

Bronza – Scchneider Yanna – Nemačka

Bronza – Matea Jelić – Hrvatska

 

Paratekvondisti K44 Žene do 47kg

Zlato – Phuangkitcha Khwansuda – Tajland

Srebro – Kara-ool Dzehestun-sholbana – AIN (individualni neutralni sportista)

Bronza – Chachibaia Lia – Gruzija

Bronza – Ekinci Nurcihan – Turska


Paratekvondisti K44 Muškarci do 58kg

Zlato – Yasur Asaf – Izrael

Srebro – Ozcan Ali Can – Turska

Bronza – Martin Joel – Španija

Bronza – Akmatov Askhat – AIN (individualni neutralni sportista)

 

 

 

Borbe će se održavati i narednih dana šampionata od 9 do 20 časova, dok su polufinalna nadmetanja rezervisana za termin od 18 do 20 časova.

Podsećamo da se Evropsko seniorsko prvenstvo održava pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i Sekretarijata za omladinu i sport grada Beograda, što dodatno naglašava značaj i podršku koju ovaj događaj ima na državnom i lokalnom nivou.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()