Poslednji ples Atanasijevića: Pošteno je da se povučemo posle Pariza

Mngo medalja je osvojio sa reprezentacijom Srbije

23.07.2024. 09:55
  • Podeli:
Aleksandar Atanasijević Srbija_FIVB.jpg Foto: FIVB

Odbojkaška reprezentacija Srbije će učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu, a jedan od najiskusnijih u timu će biti Aleksandar Atanasijević. Ovo je njegovo poslednje leto u reprezentaciji, zvuči nerealno, ali istina je. 

"Ekstremno je brzo prošlo, najiskrenije sam tužan zbog toga. Znam da bih mogao da izdržim još dva ili tri leta da igram na ovom nivou – vidi se to na treninzima i utakmicama koje smo igrali između sebe… Zaista je sve sjajno, ali mislim da je pošteno sa naše strane da se povučemo posle Pariza i damo šansu mlađim momcima da pokažu koliko mogu i da pokažu da muška odbojka ne treba da brine za budućnost. Naravno, nije ni malo lako, ne traje ceo ovaj put od juče. Kovačević i ja smo prošli zajedno od kadetske reprezentacija pa do danas – to je niz od 20 godina. Šta god da radiš u kontinuitetu dve decenije, kada se završi sigurno da ti je žao. A kad sve to radiš punog srca i sa emocijama, onda ti je istinski teško", rekao je Atanasijević za Meridian sport.

On je dva puta bio evropski šampion sa Srbijom, dvaput je uzeo i bronzu na EP.

"Mislim da sam ostvario i više od onoga što sam sanjao. Naravno, još su prisutni neki snovi… Ali, nekad mi je bio cilj samo da budem deo reprezentacije, kasnije sam imao priliku da budem stalni član, upisao sam veliki broj mečeva, osvajao medalje, igrao sa najvećim imenima srpske odbojke u poslednjih 20 godina i sve me to čini izuzetno ponosnim. Imao sam čast da delim teren sa jednim Miljkovićem, sada sa Podraščaninom, Kovačevićem, Lisincem… Mislim da je to nešto o čemu deca maštaju".  

Odluku nije doneo preko noći, već posle temeljnog promišljanja.

"Video sam da i Podraščanin napušta reprezentaciju, Krsmanović, verovatno i Jovović, Kovačević… Mi u ovom trenutku stvarno ne razgovaramo na tu temu, ali šuška se da će biti kraj za veliki broj igrača. To su momci sa kojima sam prošao mnogo ciklusa i prirodno je da svi odemo u istom trenutku. Voleo bih da sledećeg leta zajedno budemo na tribinama i podržimo ove mlađe momke koji ostaju".

Nešto nalik oproštaju vaterpolista u Tokiju bio bi završetak kao iz knjige…

"Ne očekujemo mi uopšte medijsku pažnju tog tipa. Oni su momci stvarno mnogo više osvojili, duže vreme se najavljivalo da će se oprostiti u Japanu… Odsvirali su kraj sa zlatnom medaljom, to bi negde bio san. Ali, nama je cilj da probamo da uđemo u borbu za odličja. Stvarno verujem da imamo ekipu koja može da iznenadi svakog protivnika. Priželjkujem lep kraj, mislim da poslednja stranica može da bude i najlepša".

Put ka Parizu je bio prilično trnovit za selekciju Igora Kolakovića.

"Poslednja dva vikenda Lige nacija su bila baš teška i naporna. Svaka utakmica je bila odlučujuća. Napravili smo veliki rezultat, tokom celog ciklusa smo zadržali visoko mesto na rang listi. Lepo je da bez obzira na to što od 2019. muška odbojka nema medalju i zapažen rezultat, ipak ostajemo u top 10 na svetu. Samim tim održavamo neki nivo".

Lako je moglo da se desi da Atanasijević ostane na jednom učešću na OI.

"Dugo sam razmišljao pozitivno i verovao da ću otići ponovo. U najboljoj formi smo bili te 2020. godine kada nismo otišli, iako smo u tom trenutku bili evropski šampioni. Pošto se tada nije desilo, onda sam se već polako opraštao od OI. Ali eto ukazala se prilika ove godine posle onog prvog vikenda koji je bio katastrofalan. Tada smo izgubili i veru i nadu… Ipak, uspeli smo da se skupimo i odigramo timski veoma dobro i na kraju zasluženo odemo u Pariz".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()