UNA na Trofeju Beograda: Da li je mačevanje 'gospodski' sport?

Za vreme borbe podsećaju na mitske heroje

Autor: Jana Jakšić
24.09.2023. 20:30
  • Podeli:

Glavni grad Srbije danas je bio mesto okupljanja skoro 200 mačevalaca iz celog sveta. Šesdeset i sedmi trofej Beograda okupio je mačevalačke talente iz 44 zemlje. Ko su ljudi koji su svojom borbom posetiocima priredili nezaboravno iskustvo i da li je mačevanje "gospodski sport", kako se
mnogima čini, pokušala je da sazna Jana Jakšić.

Za vreme borbe podsećaju na mitske heroje, a nekima su upravo oni bili razlog zbog kog su počeli da treniraju najstariju oružanu borbenu veštinu.

"Kao mali sam voleo tri musketara da gledam  i počeosam pre devet i po da treniram. Zahvaljujući mačevanju dobio sam priliku da proputujem ceo svet. Mačevanje je na neki način kao fizički šah, oni to tako zovu. Svaki deo tela se koristi, i noge i ruke", kaže Jovan Jovanović, jedan od takmičara.

"Naravno bitan je tu i sportski duh i fizička sprema, sve bih tu ukomponirala ali najbitnija je tu igra i glava", složila se Lara Delić, takmičarka iz Hrvatske.

Uz elegantnu belu opremu ide i gospodsko ponašanje.

"Mi se ponosimo time sto smo svi uglavnom džentlmeni ,i to pokušavamo da cenimo i da održimo u sportu. Ako se pogleda istorija ovog sporta to stvarno jeste tako, uvek treba da se bude gospodin, sportista i da se bude fer", pojašnjava Jovan.

Iako su se ranije muškarci borili, a žene posmatrale, danas je situacija drugačija. Lepeze su zamenile mačevima i, iako deluju krhko i nežno, pretvorile se u prave borce.

"Neverovatno je videti za koliko kratak vremenski period se razvilo žensko mačevanje. Jedan od trenera u mom klubu u Francuskoj je žena koja ima 70 godina i koja je bila prva žena koja je osvojila svetsko prvenstvo. Po tome se vidi da nije prošlo mnogo vremena od kada su žene počele da se internacionalno takmiče", pojašnjava Natalija Tobi, američka takmičarka.

Na prvi pogled deluje, ali mačevanje nije
opasnije od ostalih sportova.

"Nikada u poslednjih 40 godina nismo imali povrede povezane sa oružjem kao takvim, ubodi i neko sečenje",  kaže Vukašin Stošić, generalni sektretar Mačevalačkog saveza Srbije.

Do težih povreda retko dolazi, ali ponekad bodlja mača zaluta tamo gde ne treba.

Zahvaljujući mladim mačevaocima kojih je iz godine u godinu sve više, sport sa dugom istorijom nastaviće da postoji još mnogo godina. Gospodski. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()