UNA otkriva kako teku pripreme za EP u tekvondou: Takmičari spremni da krenu stopama Milice Mandić

Od 9. do 12. maja Beograd će biti domaćin Evropskog prvenstva u tekvondou

30.04.2024. 11:59
  • Podeli:
milica mandić, tekvondo - 27 jul 2021 - profimedia-662a3c55150a6.webp Foto: Profimedia

Prestonica Srbije će uskoro biti domaćin pravog spektakla, sportskog, koji će oboriti mnoge rekorde. Naime, od 9. do 12. maja Beograd će biti domaćin seniorskog Evropskog prvenstva u tekvondou, prvog seniorskog takmičenja takvog značaja u našoj zemlji, kada je ovaj sport u pitanju.

Na prvenstvu će se takmičiti tekvondisti i paratekvondisti, a sa generalnim sekretarom Tekvondo asocijacije Srbije Miroslavom Krklješom razgovarali smo o organizaciji šampionata Starog kontinenta.

Šta organizacija Evropskog prvenstva za seniore znači za tekvondo, ali i za Beograd i Srbiju?

"Ovo je najveće takmičenje ne samo u našem sportu, nego u svim sportovima - biće najviše takmičara i najviše reprezentacija iz Evrope u Srbiji do sada. U Beogradu će biti i veliki broj olimpijaca koji će se za nekoliko meseci takmičiti u Parizu. Dodatno, na Skupštini Evropske tekvondo unije rečeno je da će ovo biti najmasovniji šampionat Evrope do sada i svakako najjači. Dakle, za našu zemlju je ovo izuzetno bitno jer ćemo imati veliki broj stranaca kojima ćemo moći Srbiju da predstavimo u najboljem svetlu, ali je i ekonomski značajno za Beograd, jer ćemo dnevno imati minimum oko 2.000 noćenja u gradu. Sam tekvondo će imati korist što zbog takmičarskih rezultata, ali organizaciono ćemo biti vidljivi za ceo svet", rekao je Krklješ za UNU.

Generalnog sekretara TAS smo, inače, zatekli usred posla - na Beogradskom sajmu, gde će i biti održano Evropsko prvenstvo, i gde su počeli "radovi od nule".

"Ovo je izuzetno veliki projekat bez ikakve sumnje. U Hali 1 Beogradskog sajma smo počeli da postavljamo konstrukcije od početka, ovde je sve prazno. Nema ničega i sve moramo da postavljamo - i tribine, i borilišta, i prostorije koje će koristiti takmičari, treneri, sudije, novinari, ljudi iz Evropske tekvondo unije... tako da je ozbiljan poduhvat u pitanju, nimalo jednostavan i nimalo jeftin".

Da li onda možemo da očekujemo da će sve biti spremno do 9. maja, kada počinju prve borbe, i da će Beograd da bude dobar domaćin?

"Mora da bude. Ne može kod nas drugačije", kroz osmeh ističe Krklješ.

Miroslav Krkklješ, foto: Tanya Subotić

Već smo govorili o masovnosti ovog šampionata Starog kontinenta, ali da budemo konkretniji - koliko takmičara bi trebalo da nastupi u Beogradu i kakva je brojnost reprezentacije Srbije?

"Za prvenstvo je prijavljeno 595 seniora i 167 paratekvondista iz cele Evrope, dakle čak 762 takmičara. Što se tiče Srbije, prijavljeno je sedam devojaka i osam mladića u seniorskoj konkurenciji, kao i devetoro paratekvondista".

Znamo da je ova godina, kada je sport u pitanju, karakteristična po tome što će biti održane Olimpijske igre. Dakle, i za tekvondo, koji je Srbiji doneo četiri olimpijska odličja - dva zlata Milice Mandić i srebro i bronza Tijane Bogdanović - sledi još jače takmičenje od Evropskog prvenstva.

Kako se onda ovo takmičenje u Beogradu uklapa u pripreme za Olimpijske igre, u smislu dizanja forme početkom maja za borbe u prestonici Srbije, a potom dizanja forme za pariske bitke krajem jula i početkom avgusta?

"U tom smislu, Evropsko prvenstvo se održava u odličnom vremenskom periodu. Na njega će doći svi najbolji takmičari kako bi skupili što više bodova i kako bi se onda što bolje rangirali na Olimpijskim igrama - da zauzmu što bolju poziciju i budu nosioci po grupama. Zato je svima ovo takmičenje u sklopu priprema za Pariz i zato će i svi iz Evrope koji su obezbedili plasman na Igre doći ovde".

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta

Pomenuli smo Milicu Mandić, pa je onda na mestu i pitanje koliko njeni uspesi, kao i uspesi Tijane Bogdanović, Nadice Božanić i Aleksandre Perišić čine za popularizaciju tekvondoa?

"Daću samo primer - do pre osam godina godina, imali smo po 200, 300 takmičara u svim selekcijama - pioniri, kadeti, juniori i senori zajedno, a sada samo u jednoj selekciji imamo bukvalno po 1.000 takmičara. Prvenstva su nam mnogo, mnogo masovnija, imamo mnogo više registrovanih sportista i to je sad jedna potpuno drugačija dimenzija sporta."

Kakvu ulogu će imati Milica Mandić na šampionatu u Beogradu?

"Milica je naše medijsko lice, ona nas promoviše. Biće prisutna i na Evropskom prvenstvu da promoviše naš sport, grad i zemlju".

Foto: UNA

 

 

I dobro, pomenuli smo neke od sjajnih dama koje su proslavile Srbiju u tekvondou, postavile nas na svetsku mapu kad je reč o ovom sportu, ali mi imamo i muški deo reprezentacije. Mogu li i kada će momci da dostignu devojke?

"Trudimo se da napravimo vrhunske takmičare, koji će da konkurišu i za olimpijsku medalju. Sada imamo jedan veliki problem za Evropsko prvenstvo - Stefan Takov je povredio ruku i mora na operaciju pred ovo takmičenje. On zbog toga neće moći da učestvuje na šampionatu. Ipak, imamo dobar seniorski tim, a dolaze i odlične mlađe generacije. Ako se to i ne bude videlo sada, plan je da se vidi za četiri godine, na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu", zaključio je Miroslav Krklješ u razgovoru za UNU.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()