Isplatila se borba Bili Džin King: Pola veka od kako su se žene u tenisu izborile za ravnopravnost

Aktuelna šampionka Ju Es opena, sa čekom u ruci, nije zaboravila zasluge svoje čuvene zemljakinje

12.09.2023. 13:21
  • Podeli:
Bili Džin King-650028f397682.webp Foto: AP Photo/Jason DeCrow/Tanjug

U tenisu se, septembra 2023., slavi jubilarna godišnjica od velike pobede - navršava se 50 godina od kada je pokret teniserki, koji je predvodila čuvena Amerikanka Bili Džin King, izborio izjednačavanje novčanih nagrada u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Bio je to, te 1973. godine, ogroman uspeh posle kog su teniserke širom sveta dobile veće poštovanje, odnosno osetile nalet sigurnosti i slobode na turnirima. Uspostavljena je ravnopravnost, koja je u to vreme bila retko viđena.

Koko Gof obratila se Bili Džin King sa čekom u rukama

I baš u mesecu kada se slavi pola veka jednakosti u tenisu titulu na Ju Es openu osvajila je Amerikanka, 19 godina stara, Koko Gof. Mlada igračica nije zaboravila da se zahvali svojoj starijoj, legendarnoj, zemljakinji u Njujorku. 

Kada je Gof ugledala na podijumu svoju legendarnu zemljakinju i večitu aktivistkinju za socijalnu pravdu, sa osmehom na licu, pri preuzimanju pehara i čeka na 3.000.000 dolara, joj je rekla: 

"Hvala Bili što si se izborila za ovo".

Tenis iz mnogo razloga slavi Bili Džin King

Četvorostruka šampionka Ju Es opena u singlu Bili Džin King bila je pokretačka snaga za ostvarivanje cilja - jednakih plata za muškarce i žene na velikim teniskim takmičenjima. 

Pionir u borbi za jednakost u sportu, kao rođena Kalifornijka, iskoristila je svoju moć kada je osvojila titulu na grend slemu u Njujorku 1972. da izvrši promenu na Ju Es openu koja se kasnije proširila širom teniskog sveta.

King je tada dobila 15.000 dolara manje od šampiona u muškoj konkurenciji. Zapretila je Bili da se neće vratiti na turnir naredne godine ako muški i ženski šampioni u pojedinačnoj konkurenciji ne dobiju identične plate za svoje podvige.

Njena dugogodišnja borba je urodila plodom sledeće sezone. Ju Es open je postao prvi veliki turnir koji je dodelio jednake novčane nagrade.

A zanimljivo je i to da je, septembra 1973. upravo ova američka teniserka u Hjustonu slavila u "bitci polova" Bobija Rigsa u tri seta - 6:4, 6:3, 6:3.

Svakoj teniserki koja je osvojila titulu na Ju Es openu je. od 1973. do Koko Gof, prošla na podijumu kroz misao zasluga Bili Džin King - žene koja ponosno stoji na istom tom njujorškom podijumu i podržava žene u sportu. 

Ne mare ni King, ni Gof, kao ni ostale teniserke na VTA turu, što u svetu tenisa i u javnosti još ima onih koji se protive ovom izjednačavanju pokušavajući da ga obesmisle jedinim "agrumentom" - brojem setova u muškoj i ženskoj konkurenciji.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()