"Meni ovo jako smrdi": Stručnjak za doping ističe da "slučaj Siner" još nije gotov

Kompletna priča izazvala je pravu buru u teniskom svetu, a mnogi teniseri su se žalili na dvostruke standarde

21.08.2024. 19:34
  • Podeli:
janik siner, 28 jan 2024 - profimedia-0841293255-66c61fb82b100.webp Foto: Profimedia

Janik Siner bio je pozitivan na dva doping testa tokom mastersa u Indijan Velsu. Itaijanski teniser zbog toga nije suspendovan, a za ceo slučaj saznalo se tek pošto je trijumfovao na turniru u Sinsinatiju.

Prvi reket sveta našao se u centru skandala. Pošto je osvojio masters u Sinsinatiju, javno je objavio da je dva puta bio pozitivan na doping testu u martu, ali da je dokazao da je zabranjenu supstancu "klostebol" nenamerno konzumirao – pošto je zapravo jedan od članova njegovog tima koristio sprej sa njom.  Navodno to je bio njegov fizioterapeut Đakomo Naldi, koji ga je potom bez rukavica masirao.

Kompletna priča izazvala je pravu buru u teniskom svetu, a mnogi teniseri su se žalili na dvostruke standarde.

Oglasili su se i stručnjaci, koji su itsakli da je Siner morao da bude suspendovan na duži vremenski period, piše Blic.

"Meni ovo jako smrdi. Izgovor o tome da je zabranjena supstanca apsorbovana preko kože se sve više koristi u poslednje vreme. Ovo je još jedan takav slučaj i mora da interveniše Svetska antidoping agencija", rekao je nemački profesor Fric Zergel.

"Po mom mišljenju, sve ovo oko Sinera i dalje nije završeno. Klostebol je klostebol i sam po sebi vodi do zabrane od dve do četiri godine. Nema druge opcije. Siner je mogao da ide sa time na Sud za sportsku arbitražu, a ne na sud koji je usko povezan sa tenisom. Ranije je trebalo da bude suspendovan, a već se dešavalo u tenisu da jednog ili dvojicu tenisera poštede. Nikada nisu tretirali sve podjednako".

Treba istaći i da prvi igrač sveta nije sasvim prošao bez kazne. Njemu je oduzeto 400 ATP bodova, koje je osvojio ove godine plasmanom u polufinale Indijan Velsa, a takođe će morati i da plati kaznu od oko 300.000 evra, odnosno vratiće sumu osvojenu za plasman među četiri najbolja u Kaliforniji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()