Prvi put: Dvojica najboljih preskaču Lejver kup

Tim Evrope je slabiji nego ikada

22.09.2023. 08:42
  • Podeli:
Carlos Alcaraz US Open-64fc2a4413685.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Lejver kup se u Vankuveru ove godine igra bez dvojice najboljih tenisera sveta, a Tim Evrope je slabiji nego ikada. 

Prvi reket sveta Novak Đoković i drugoplasirani na ATP listi Karlos Alkaraz nisu planirali da učestvuju na ovom prestižnom, sada već tradicionalnom, turniru koji svake godine, na drugoj lokaciji, okuplja vrhunske tenisere. Verovatno je Kanada, u ovom terminu (turnir počinje danas) daleka destinacija za oba igrača. 

Prošle godine je ovo takmičenje održano u Londonu i prošlo je u znaku oproštaja Rodžera Federera kao i prve pobede Tima Sveta, ikada.

Odustao je od Lejver kupa i Stefanos Cicipas, a na njegovo mesto uskočio je Francuz Gael Monfis, trenutno 142. teniser sveta. To je po prvi put u istoriji evropske selekcije (ne računajući izmene) da za njih igra teniser van Top 100.

Kada se vidi prosečna poziciju tenisera na ATP listi dobija se jasna slika koliko je ovo takmičenje sve manje bitno. Poređenja radi, 2019. i 2021. godine je prosečna pozicija u Timu Evrope bila šesta, a ove sezone 40.

Taj trend ne važi i za Tim Svet čija je prosečna pozicija 14., najbolja u kratkoj istoriji ovog turnira. Prvi put će biti favoriti.

Sastavi timova

Tim Evropa ove godine činića: Andrej Rubljov, Kasper Rud, Hubert Hurkač, Alehandro Davidovič Fokina i Gael Monfis. Zamena će biti Artur Fils.

Tim Sveta nastupiće u sastavu: Tejlor Fric, Fransis Tijafo, Tomi Pol, Feliks Ože Alijasim, Ben Šelton i Francisko Serundolo. Oni imaju dve zamene: Kristofer Jubanks i Miloš Raonić

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()