Skandal potresa teniski svet: Ukrajinska teniserka pod istragom jer se rukovala sa Ruskinjom

Ukrajinska teniserka rukovala se sa ruskom teniserkom na Australijen Openu što je izazvalo bes ukrajinskih vlasti

24.01.2024. 16:56
  • Podeli:
Tenis lopta reket-65ae249c26105.webp Foto: AP Photo/Andy Wong/Tanjug

Ukrajinske vlasti pokrenule su istragu protiv šesnaestogodišnje ukrajinske teniserke Jelizavete Kotlijar zbog toga što se na kraju meča u juniorskoj konkurenciji na Australijen openu rukovala sa ruskom teniserkom Vladom Minčevom, javlja medijska mreža "Skaj njuz".

Kotlijarova je izgubila od Minčeve sa 2:0 u setovima, a dve teniserke su na kraju meča prišle mreži i rukovale se, kako je to običaj na svim teniskim mečevima.

Međutim, ukrajinski teniseri već duže odbijaju da se rukuju sa protivnicima iz Rusije i Belorusije, otkako je Moskva započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Teniski savez Ukrajine nazvao je rukovanje "neprijatnim incidentom", dok je ukrajinska teniserka Dajana Jastremska za taj "incident" okrivila "mladost i neiskustvo".

Konstantin Kotlijar, otac ukrajinske juniorke, izjavio je da je to bila "greška" i da njegova kćerka "neće dozvoliti da se bilo šta slično ponovi".

"Na početku karijere, teško vam je da se nosite s tim i ne budete nervozni. Nažalost, moja kćerka nije osetila mir, emocije su je ponele i nije u potpunosti kontrolisala svoje ponašanje", rekao je Kotlijar.

On je istakao da je njegova kćerka "automatski izvršila ritual posle meča", ne shvatajući da je s druge strane mreže "predstavnica zemlje koja je napala njenu domovinu".

"To je definitivno bila greška zbog koje Liza žali i uverava nas da nikada neće dozvoliti da se tako nešto ponovi", dodao je Kotlijar.

Ruski i beloruski teniseri već drugu godinu zaredom mogu da se takmiče u Melburnu samo ukoliko prihvate da imaju "neutralni status", što znači da ne mogu da budu predstavljeni kao predstavnici svojih zemalja, a zabranjeno je i prikazivanje ruske i beloruske zastave.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()