Tinejdžer Prižmić namučio Đokovića: Postao je Novak nedodirljiv tek posle tri sata igre

Vezao je sedam gemova, tokom kojih je promenio sve na Rod Lejver areni

14.01.2024. 13:18
  • Podeli:
Novak Đoković2-65a3c8b74c5d5.webp Foto: AP Photo/Andy Wong/Tanjug

Neočekivano zamoran i težak start Novaka Đokovića na Australijan openu. Najbolji teniser sveta i branilac titule na prvom grend slemu u sezoni uspeo je da savlada, u 1. kolu turnira, 18 godina starog Dina Prižmića - 3:1 (6:2, 6:7, 6:3, 6:4). 

Hrvatski tinejdžer, 178. igrač sveta, pružio takav otpor da je pošteno namučio svog starijeg protivnika. A o tome najbolje govori činjenica da je duel trajao duže od četiri sati. Ovo je zvanično najduži meč u 1. kolu koji je Novak Đoković ikada odigrao. 

Ono što je publika videla na terenu ide na komplimente Prižmiću. Mladi teniser, koji je do ovog meča gledao u Đokovića kao uzora, izašao je na svoj prvi grend slem protiv najboljeg na svetu, izgubio prvi set i u drugom, staloženo, pružio otpor koji niko nije očekivao. Kao da ima višegodišnje iskustvo i ni malo straha od protivnika. 

Samopouzdanje jedne mladosti

Prižmić je u tom drugom setu poveo sa 3:1. Đoković je uspeo da izjednači na 3:3, ali mu mladi Hrvat nije dozvoljavao da preokrene. Ni Novak nije ovakvu borbu zamišljao, ali se nije nervirao. Znao je da je iskustvo na njegovoj strani i čekao grešku protivnika. 

Istina, teško je Novak branio svoje servis gemove... Publika mu je davala podršku sa tribina kad god mu je bila potrebna, a najglasniji su bili kada je izjednačio set na 5:5. Sledeći poen je odmah dobio Dino i poveo u svom servis gemu 15:0. Vratio je Đoković na egal 15:15, ali mu je Prižmić uzeo naredna tri poena i opet bio u gemu prednosti.

Foto: AP Photo/Andy Wong/Tanjug

Sledeći gem je srpski teniser dobio bez izgubljenog poena 6:6 i set je ušao u taj brejk. 

Imao je i Dino svoju publiku na tribinama, koja ga je posebno nosila tokom taj brejka dok je terao Novaka na greške. Imao je hrvatski teniser prednost od 6:2 u taj brejku. Potom je Đoković uzeo dva poena na svoj servis - 6:5, ali je Prižmić uzeo set na sledećem svom servisu, posle najduže razmene udaraca, kada je prvi nosilac turnira izbacio loptu u aut - 7:6.

Brejkovi na početku i na kraju

Trgao se Novak na početku trećeg seta. Odmah je napravio brejk i poveo sa 2:0... Ubrzo mu je stiglo iznenađenje - Primžić je odmah vratio brejk i osvojio treći, a potom i četvrti gem - 2:2.

Peti gem je bio najduži na meču - igrao se 17 minuta. Dugo su se smenjivali u razlici na kraju i više koncentracije je imao mladi Hrvat - poveo je sa 2:3, što je vidno fustriralo Novaka Đokovića. Prizmić je bio brz, tačan, fokusiran, dok je Đoković na drugoj strani pravio dosta neiznuđenih grešaka što mu je remetilo pažnju.

Novak je uzeo Dinu servis gem i izjednačio - 3:3. Nije se predavao tinejdžer na drugoj strani mreže, poveo je sa 15:40 i stigao do dve brejk lopte... Ali Đoković ne bi bio tako veliki i moćan da ne reaguje - trgao se, vezao četiri poena, odbranio svoj servis gem i stekao vođstvo od 4:3.

Foto: AP Photo/Andy Wong/Tanjug

I to je zapravo bio taj trenutak Novakove odluke, njegove ekspolzivne prepoznatljivosti. Dao je sebi snagu, namestio krila, pa preleteo i treći vezani gem za novi brejk i prednost od 5:3. 

Servirao je srpski teniser za treći set. Prižmić se nije predavao, vodio je sa 0:30... Ali je postalo nemoguće zaustaviti Đokovićev nalet. Promena ritma trošila je snagu mladom Hrvatu, a posebno preokret 40:30 i neiznuđena greška Prižmića za 6:3 i vođstvo od 2:1 u setovima.

Nastavio je srpski teniser sveta i u četvrtom setu da igra svoju igru. Matirao je rivala. Vezao je još četiri gema i obezbedio prednost od 4:0. 

Prekinuo je Dino seriju najboljeg tenisera sveta sa tri vezana gema, uzeo mu brejk i smanjio razliku na 4:3. Činilo se da Novak ponovo ulazi u rizik.

Ali šanse za preokret nije bilo jer je Novak uzeo sledeći gem sa nulom - 5:3. Onda je ponovo uneo neizvesnost u meč jer je propustio četiri meč lopte, a sa njima i gem, pa je Hrvat ostao u igri - 5:4.

Servirao je Đoković za meč, imao meč loptu (40:0), Prižmić je uzeo potom dva poena (40:30), ali nije uspeo da nastavi - 6:4 za plasman u 2. kolo.

Od kada je Đoković prelomio meč, sredinom trećeg seta, posto je nesalomiv. Okrenuo je i publiku na svoju stranu, a znatno mlađeg protivnika poslao ponosnog kući da još trenira i raste. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()