UNA istražuje: Koliko je mentalna snaga važna da bi čovek postao šampion

Ono što pravi razliku između dobrih i odličnih igrača jeste mentalna snaga.

Autor: Emilija Pešić
14.09.2023. 19:14
  • Podeli:

Naši najbolji sportisti, podsetili su nas, pre nekoliko dana, na to kako zbog mnogih izazova i poteškoća izaći kao šampion. Može li snaga karaktera, koja krasi one najbolje, da se prelije i na svakodnevni život i koliko pojedini ishodi zavise zapravo samo od nas? Koliko je mentalna snaga važna za uspeh?

Ono što pravi razliku između dobrih i odličnih igrača jeste mentalna snaga.

"Verovatno najveća lekcija koju sam naučio o mentalnoj snazi je ta da ako izgubiš fokus, ako nisi prisutan i stvari krenu u pogrešnom smeru...to je u redu, prihvati to i vrati se", rekao je Novak Đoković.

Ali ne vrati se svako, jer su fizičke sposobnosti uslovljene našim telom. A upravo mentalna snaga daje moć u izazovim trenucima.

"Mentalna snaga je nešto što se trenira, nešto što se kroz niz tehnika rada može razviti i postići jedan visok stepen te snage. I tu je vrlo važno razumeti da to ne ide preko noći, zahteva jedan naporan rad, kontinuriran rad, svakodnevni rad kroz niz tehnika koje mi psiholozi koristimo u radu sa sportistima kako bi oni bili mentalno što sposobniji da budu uspešni u sportu", kaže Zoran Osmokrović , psiholog i psihološki savetnik-

Zato je psihološka priprema podjednako važna, kao i telesna. Profesionalni sportista Aleksandar Kukolj tvrdi da uspeh zavisi od snage karaktera.

"Intezivne emocije nisu sjajne za sportove naročito gde se brzo dešavaju stvari, kao što je tenis,košarka, moj sport, jer pomute rasuđivanje i dovode do pretrpanih i prenaglih informacija koje nisu poželjne. To iskustvom uspermo da izbalansiramo i da sve što bi negativno mogli poneti iz takavih iskustva uspemo da eliminišemo u ključnim trenucima, a pozitivino nam probudi dodatnu energiju i onda se dešavaju magije", priča Aleksandar Kukolj, džudista.

A magiji prethodi konstanti pritisak da se bude bolji i da se ostvari dobar rezultat. Upravo mentalna snaga podrazumeva veštinu vladanja negativnim mislima i teškim okolnostima. I to ne važi samo za sport, nego život uopšte.

"Ta se snaga najbolje ustvari razvija fokusiranjem na jednu stvar, u datom trenutku, kada radimo nepšto radimo to što radimo, jako je bitno da osvestimo važnost te svoje mentalne snage da je negujemo da je vežbamo što više da svakog dana sebi obezbedimo neke trenutke, to se sada kaze minfullnees to je u stvari bas ta fokusiranost na neki mir na neki spokoj dok recimo istobremeno ugađamo sebi baveći se nečim u čemu mi uživamo", kaže Ljiljana Jagodić, psiholog.

Ako zanemarimo stvari na koje na možemo da utičemo, često smo sami sebi najveći neprijatelji, dopuštamo da nas negativne misli preplave, umesto da snaga nadvlada strah, jer se upravo tako postaje - šampion.

  • Podeli: