Sastojci bi trebalo da budu poslati u orbitu krajem 2025. godine
Japanska pivara "Asahi Šuzo" (Asahi Shuzo), koja je poznata po svom brendu sakea "Dassai", najavila je plan da u svemiru proizvede prvo pirinčano vino poznato kao sake. Sva sredstva od prodaje jedne boce, u vrednosti od oko 640.000 dolara, biće donirana lokalnim kompanijama za razvoj svemirske industrije, piše Kjodo.
Pivara iz prefekture Jamaguči nedavno je objavila da planira fermentaciju pirinča i drugih sirovina za sake na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).
Sastojci bi trebalo da budu poslati u orbitu krajem 2025. godine.
Cilj ovog eksperimenta je da se stvori sake pod pretpostavkom da će ljudi hteti da piju alkohol kada počnu da nastanjuju Mesec tokom 2040-ih, saopštila je pivara.
Oko 520 grama nepročišćenog sakea fermentisanog u svemiru biće vraćeno na Zemlju, gde će biti pročišćeno sipano u jednu jedinu bočicu od 100 mililitara pod imenom "Dassai Moon".
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.