Srpski elektronski nos poboljšava rakiju, italijanski sada otkriva poreklo i svežinu vina

Kako se napominje, hrana i piće emituju određene molekule gasa koji mogu da ukažu na to da li je proizvod svež ili pokvaren

06.02.2024. 16:54
  • Podeli:
nos - shutterstock-65c254562b283.webp Foto: Shutterstock

Elektronski nos koji je osmislila italijanska naučnica Sonja Fredi u stanju je da nanjuši poreklo i svežinu vina, saopštio je danas Katolički univerzitet u Breši. Nešto pre Italijanke, elektronski nos su napravili i naši naučnici, samo bolji, jer će on "raditi" na poboljšanju pravog pića - rakije.

No, da se vratimo u Italiju... Fizičarka iz Breše i koordinatora projekta "Od nanostruktura do veštačke inteligencije: elektronski nos za zaštitu i valorizaciju vinske baštine", kreirala je ovaj uređaj na univerzitetskom odseku za fiziku.

"Elektronski nos otkriva molekularne biomarkere i utire put novim metodama kontrole kvaliteta", navodi se u saopštenju Univerziteta, prenosi Ansa.

Kako se napominje, hrana i piće emituju određene molekule gasa koji mogu da ukažu na to da li je proizvod svež ili pokvaren.

Nos detektuje ove molekule biomarkera zahvaljujući analizi isparljivih komponenti i potencijalno se može primeniti u različitim oblastima kao što je kontrola kvaliteta, svežine i porekla proizvoda.

Vino karakteriše oko 800 različitih organoleptičkih i isparljivih komponenti koje identifikuju ne samo njegov hemijski sastav ili vrstu korišćenog grožđa već i njegovo poreklo. 

Poslednjih godina, vinska industrija je zahtevala sve brže i pouzdanije tehnike za proveru porekla DOCG ili DOC vina a upotreba elektronskog nosa, zahvaljujući visokoj osetljivosti senzora je tehnika koja postaje sve popularnija u ovoj oblasti.

Elektronski nos je testiran u laboratoriji na različitim uzorcima, kao što su amonijak, aceton i sirćetna kiselina, indikatori falsifikovanih vina. 

Zatim su na red došla i stvarna ispitivanja raznih vina, kako za proveru njihove svežine, posebno generičkog belog vina za kuvanje, tako i za prepoznavanje različitih vrsta.

Testirana su razna bela i crvena vina proizvedena u Lombardiji (Pinot grigio, Pinot rosso, Lugana, Chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose).

Pokazalo se da je elektronski nos sposoban da prepozna svežinu i poreklo generičkog belog vina i da prepozna različita vina sa visokom preciznošću. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()