Belorusija: Nastavljamo jačanje saradnje i prijateljskih odnosa sa Srbijom u svim pravcima

Belorusija i Srbija će u novembru obeležiti 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

25.10.2024. 17:44
  • Podeli:
minsk-4420398_1280-671bbc64987af.webp Foto: Pixabay

Belorusija i Srbija će nastaviti da jačaju saradnju, izjavila je predsednica Saveta republike Natalija Kočanova na sastanku sa ambasadorom Srbije u Belorusiji Ilinom Vukajlović, prenosi agencija Belta.

„Dozvolite mi da čestitam svim građanima Srbije 80. godišnjicu oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača. Belorusija i Srbija, za razliku od mnogih evropskih zemalja koje pokušavaju da prepišu istoriju i koje iznose potpuno nezamislive argumente, pokušavaju da sačuvaju istorijsko pamćenje. Naša istorija i istorijski koreni su temelj prijateljskih odnosa dve države“, izjavila je Kočanova.

Ona je napomenula da će Belorusija i Srbija u novembru obeležiti 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Kako je rekao naš predsednik (Aleksandar Lukašenko) 2019. godine tokom obraćanja u Narodnoj skupštini, najveće dostignuće Belorusije i Srbije je mogućnost da žive na svojoj zemlji. To je istina. Suverenitet i nezavisnost su ono što je važno za svaki narod i državu“, naglasila je Kočanova.

Po njenim rečima, primer odnosa prema Srbiji Lukašenko je pokazao 1999. godine kada je tokom NATO bombardovanja posetio tu zemlju.

„Tokom čitavog perioda našeg prijateljstva smo jačali našu saradnju i nastavićemo da je jačamo. Iako razumem kako je sve to sada teško, posebno evropskim zemljama, kada kolektivni Zapad pokušava da uvodi sankcije protiv pojedinačnih država. Zato je naš zadatak da učinimo sve da ojačamo dobre i prijateljske odnose između Belorusije i Srbije, da razvijamo saradnju u apsolutno svim oblastima: ekonomiji i humanitarnoj sferi“, poručila je Kočanova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()